Hulp aan je sponsorkind in tijden van het coronavirus


Samen hoop houden en brengen

Er dreigt een ramp die groter is dan COVID-19. Alleen samen kunnen we hoop houden en brengen. Daarom dit bericht voor jou, van onze directeur Nienke Westerbeek.

Deel deze video via:

Mijn sponsorkind

Kan ik nog brieven schrijven aan mijn sponsorkind?

Jazeker! Sterker nog: dit is misschien wel het moment om een extra brief te schrijven aan je sponsorkind. Het zou toch een zegen zijn als we juist in deze periode tijd investeren in het bemoedigen van onze sponsorkinderen. We moedigen je aan om je brief online te versturen. We hebben op dit moment minder mankracht op kantoor voor het verwerken van post en als je online schrijft, is je brief is ook veel sneller in het land van je sponsorkind.
Veel projecten zijn nu gesloten als voorzorgsmaatregel. De brieven kunnen dan niet aan de kinderen bezorgd worden. Zodra de projecten weer open gaan, krijgen de kinderen de brieven die voor ze klaar liggen. Ook de vertalers kunnen dan weer aan het werk en de brieven die op vertaling wachten direct weer gaan vertalen en klaarleggen voor de kinderen. Het is dus heel fijn als je een brief schrijft, dan krijgt je sponsorkind snel na het heropenen van het project jouw brief. Ditzelfde geldt voor het versturen van de kleine papieren cadeautjes.

Meer hierover lees je in deze blog.

Wat kan ik schrijven over corona naar mijn sponsorkind?

Misschien vraag je je af: wat kan ik schrijven over de situatie rondom corona? Zoals gezegd: we weten niet goed wanneer jouw brief je sponsorkind bereikt. Het zal ook per land en regio verschillen hoe jouw sponsorkind corona ervaart. Je kunt bijvoorbeeld vertellen: Op dit moment hebben we in Nederland last van het coronavirus (COVID-19), daarom is iedereen veel thuis. Of: Door het coronavirus gaan de kinderen in Nederland niet naar school, maar doen ze thuis hun lessen. We hopen en bidden dat zo min mogelijk mensen ziek worden. Schrijf ook gerust dat je aan je sponsorkind denkt en dat je bidt dat hij/zij en zijn/haar familie gezond blijft.

Meer tips vind je in deze blog.

Kan ik een gift geven aan (het gezin van) mijn sponsorkind?

Als je je sponsorkind wil zegenen in deze tijd van een wereldwijde pandemie dan is het geven van een familiegift of extra gift een mooie manier. Om sneller in de directe nood te kunnen voorzien en de veiligheid- en gezondheidsrisico's van de sponsorkinderen, hun families en onze medewerkers te minimaliseren, worden deze giften tijdelijk in contant geld aan de gezinnen gegeven.
Normaal gesproken ontvangt je sponsorkind de gift in natura en na overleg tussen de projectmedewerkers en het gezin. Nu veel landen in lockdown zitten is vooral dat laatste heel lastig en tijdrovend. Uit onderzoek is ook gebleken dat in tijden van crisis, gezinnen (en zeker de moeders) verstandige keuzes maken bij het besteden van contante giften. Vandaag is misschien het kopen van extra voedsel in het belang van jouw sponsorkind, terwijl volgende week de huurbaas op de stoep staat en het geld goed van pas komt om te zorgen dat het gezin niet op straat wordt gezet.

Het geven van een gift voor het gezin kan maximaal twee keer per jaar en is minimaal €50 per keer en in totaal maximaal €800. Wil je de komende maanden bijdragen aan de bestrijding van de gevolgen van de COVID-19 pandemie binnen de gemeenschappen waar Compassion werkt, overweeg dan een maandelijkse gift aan het fonds Noodhulp.

Krijg ik nog een bedankbrief en foto's als ik een gift geef?

Tijdens de COVID-19-pandemie geven onze kerkpartners prioriteit aan de directe nood van de sponsorkinderen en hun families. De deadlines en vereisten voor de terugkoppeling van giften schuiven tijdelijk naar de achtergrond. Wanneer de projecten in een land het proces van brieven schrijven kunnen hervatten, ontvang je uiteindelijk een bedankbrief met informatie over hoe je gift werd gebruikt. Het sturen van foto’s is niet verplicht en zal nu in veel gevallen ook niet gaan gebeuren. Omdat daar vanwege prioriteiten en de strenge maatregelen rondom de lockdown geen mogelijkheden voor zijn.

Hoelang worden giften contant uitgekeerd?

Deze verandering zal blijven totdat de regering van het land waar je sponsorkind woont de ‘blijf thuis’, sociale afstand beperkingen en overige richtlijnen opheft. Het is dus een tijdelijke maatregel tijdens de COVID-19-pandemie, maar Compassion International zal via nieuwe monitoring- en evaluatiegegevens deze crisissituatie gebruiken om te beoordelen of dit voor de toekomst een mogelijk wijziging van het beleid kan zijn die onze missie versterkt.

Ontvang ik nog brieven van mijn sponsorkind?

Vooralsnog printen en versturen we de brieven als normaal. Mocht daar verandering in komen (bijvoorbeeld omdat de post niet meer verstuurd kan worden in Nederland of de veldlanden) dan zullen we dat hier vermelden. De brieven worden dan natuurlijk later alsnog verstuurd.
De projecten in de veldlanden zijn als voorzorgsmaatregel tijdelijk gesloten. Daarom zijn er ook geen briefschrijfmomenten op het project. Het kan daarom wel een tijd duren voordat je weer een brief ontvangt.

Kan ik de brief van mijn kind niet gewoon via e-mail ontvangen?

Nee, dan kan helaas niet. Maar sinds vorige week sturen we een berichtje per e-mail als er een nieuwe brief van je sponsorkind is. Deze staat dan voor je klaar in ons nieuwe online platform MyCompassion. Wat dat precies is en waarom het voor jou leuk en nuttig is om een account aan te maken, vertellen we je graag in een leuke video op een aparte pagina. Wil je ook een bericht als er een nieuwe brief van je sponsorkind is? Activeer dan je eigen inlog voor MyCompassion, dat kan heel snel en eenvoudig. 

Is mijn sponsorkind getroffen door het coronavirus?

Deze wereldwijde pandemie treft ons allemaal op verschillende manieren. In alle landen waar Compassion werkt zijn inmiddels mensen positief getest op corona besmetting. Kinderen in extreme armoede zijn extra kwetsbaar. De medewerkers en vrijwilligers van Compassion doen er alles aan om de sponsorkinderen te beschermen en de impact van deze crisis voor hen te minimaliseren.

Mocht het in de komende weken of maanden zo zijn dat jouw sponsorkind of het gezin van jouw sponsorkind besmet zou raken met COVID-19, dan kunnen we niet beloven dat we die informatie aan je kunnen doorgeven. Dat heeft onder andere te maken met de privacy van je sponsorkind, maar ook met de zeer beperkte testmogelijkheden in de landen. We zullen je op de website en in onze nieuwsbrief in grote lijnen op de hoogte houden. Ben je nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Dan kan dat hier.

Ik zou mijn sponsorkind opzoeken tijdens een reis. Kan dat nog doorgaan?

Stuur even een berichtje naar field-experience@compassion.nl om jouw specifieke vraag voor te leggen. Dit team zal je ook pro-actief op de hoogte houden. Mijn sponsorbijdrage

Door de coronacrisis is mijn financiële situatie veranderd. Wat kan ik doen?

Mocht je als gevolg van de coronacrisis in financiële problemen komen en je sponsoring willen opzeggen, neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.

Moet ik mijn maandelijkse bijdrage blijven betalen als het project van mijn sponsorkind tijdelijk gesloten is?

Ja. Hoewel vrijwel alle projecten tijdelijk gesloten zijn voor groepsactiviteiten, zijn onze partnerkerken heel actief met contact onderhouden met zoveel mogelijk sponsorkinderen. Niet alle projectactiviteiten en kosten zijn gestopt. Als dat binnen de overheidsmaatregelen kan, brengen de medewerkers van onze partnerkerken huisbezoeken om het welzijn van de kinderen en hun families te controleren en hulp op maat te bieden. Waar nodig gebruiken ze de sponsorbijdrage voor medicatie, extra voedsel, schoon water, hygiënekits of om bijvoorbeeld tijdelijk de huur te betalen nu het gezinsinkomen is weggevallen door de nationale lockdown.

Hoe wordt mijn geld gebruikt als het project tijdelijk wordt gesloten?

Als het project tijdelijk gesloten is voor groepsactiviteiten, betekent dat niet dat alle projectactiviteiten zijn gestopt. Er worden nog steeds geld uitgegeven voor huisbezoeken, waar de medewerkers van onze kerkpartners het welzijn van kinderen en hun gezinnen kunnen controleren. In veel gevallen leveren ze mogelijk medische benodigdheden, hygiënekits, extra voedsel, water en andere middelen om te helpen in deze tijd van nationale crisis in hun land.

In Kenia wil de overheid voorkomen dat er opnieuw rellen ontstaan bij het uitdelen van voedsel. Daarom kunnen we de kinderen en gezinnen in dit land tijdelijk alleen helpen door de sponsorbijdrage, indien mogelijk, contant uit te keren. Het gezin besteed dan zelf het geld aan: extra voeding, schoon water, medicatie, hygiënekits of het betalen van de huur. In andere landen speelt dit op dit moment nog niet. We houden je op de hoogte via de informatie per land onderaan deze pagina.Wat kan ik doen?

Wat kan ik doen?

Het allereerste en beste dat we kunnen doen is bidden. We weten ons weer meer dan ooit afhankelijk van onze Vader en realiseren ons dat we zowel in Nederland als in de landen waarin we werken ons werk in Jezus’ naam doen, en niet in eigen kracht. Wil je in het bijzonder bidden voor de meest kwetsbaren, waar ook ter wereld?

Waaraan geeft ik het beste mijn gift voor hulp in deze crisis?

We beseffen dat deze crisis in ons land grote economische gevolgen zal hebben. En we verwachten dat dit in het land waar je sponsorkind woont niet anders is, eerder heftiger en directer. Op dit moment is er meer geld nodig dan alleen jouw sponsorbijdrage. Samen willen we zorgen voor de ruim 46.000 sponsorkinderen die we vanuit Nederland ondersteunen. Samen met alle sponsors wereldwijd willen we de 2,18 miljoen kinderen en hun gezinnen bijstaan tijdens deze ramp. Een ramp die niet alleen gaat over een virus en gezondheid, maar heel direct ook over honger.

Vanaf mei start Compassion wereldwijd een noodhulpcampagne, zodat onze kerkpartners kunnen blijven zorgen voor de sponsorkinderen. En op dit moment is zorgen voor de kinderen ook vooral zorgen dat de omstandigheden onder controle blijven. Onze lokale collega's weten precies wat zij, en de gezinnen en gemeenschappen waarin ze leven, nodig hebben om door deze crisis heen te komen en straks weer naar het project te kunnen. Vaak is dat eten en water. Maar ook wel het betalen van de huur of het zorgen voor medicijnen of bezoeken van een arts. Veel vaker nog dit allemaal bij elkaar.

We hoeven geen mankracht in te vliegen, de kerkpartners en projectmedewerkers zijn al daar waar de nood het grootst is. We hebben alleen nog de financiële middelen nodig om de hulp die zij bieden te faciliteren. Je kunt hierboven je gift geven, die gaat naar ons fonds Noodhulp. Volg de komende maanden onze diverse online kanalen voor alle verhalen uit de veldlanden en informatie rondom de campagne.Situatie in de veldlanden

Wat doen de projecten in de veldlanden voor de kinderen?

Op deze pagina kan je een blog lezen over hoe verschillende landen de situatie aanpakken. 

Wat is de situatie in het land van mijn sponsorkind?

Onderaan deze pagina vind je informatie per land.Compassion Internationaal

Hoe gaat Compassion internationaal om met het corona virus?

Onze belangrijkste prioriteit is om te voorkomen dat het virus de kinderen en andere kwetsbare mensen die wij dienen bereikt. Daarom stellen we alle reizen uit die niet per se noodzakelijk zijn zodat we het virus niet onverhoopt verspreiden.Compassion Nederland

Kan ik het kantoor van Compassion Nederland nog bereiken?

Jazeker. Technisch gezien is Compassion goed voorbereid op deze flexibele manier van werken. Nu de overheid ons heeft gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken en meerdere collega’s minder flexibel inzetbaar zijn omdat kinderen niet volledig naar school kunnen, is onze reactietijd wel veranderd. Heeft jouw vraag niet direct een antwoord nodig, dan help je ons enorm door te mailen in plaats van te appen en te bellen. Normaal gesproken houden we vier dagen aan voor een antwoord, nu zou dat iets langer kunnen duren. Voor dringende vragen kun je ons goed bereiken tijdens kantooruren. Hier vind je onze contactgegevens.

Kan ik nog langskomen op het Compassion kantoor?

Er is altijd iemand aanwezig op ons kantoor, ook al hebben we de medewerkers gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Kom alleen langs op afspraak en als het echt nodig is. Als je het telefonisch af kunt, heeft dat op dit moment de voorkeur.

Gaan evementen die Compassion georganiseerd heeft nog door?

We volgen de regelgeving die de overheid gesteld heeft over evenementen. Tot 1 september vinden er geen evenementen plaats.

Ik ga met een Muskathlon mee, gaan die nog wel door?

Je wordt via 4M goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen die jouw Muskathlon betreffen. Wacht die communicatie even af.
Bekijk ook de website van de Muskathlon.

Ik heb een spreker uitgenodigd via Compassion. Komt deze nog?

We volgen de regelgeving die de overheid gesteld heeft over evenementen. Tot 1 september vinden er geen evenementen plaats.

Situatie in de veldlanden

 Hieronder vind je informatie over de situatie in de landen van de sponsorkinderen voor zover we tot dit moment weten.
Laatste update: 28 
mei 2020

Bangladesh

In Bangladesh worden er langzaam plannen gemaakt om alle maatregelen in het land te versoepelen. Fabrieken en andere bedrijven mogen langzaam hun deuren weer openen, om de economie te stimuleren. De hoofdstad Dhaka is nog steeds in lockdown vanwege de vele besmettingen. Alle scholen en universiteiten zijn in ieder geval tot september gesloten. De groepsactiviteiten op de Compassion-projecten gaan niet door. Medewerkers en partnerkerken houden zoveel mogelijk telefonisch contact met de kinderen en hebben hygiënekits kunnen sturen naar gezinnen. Projectmedewerkers geven aan dat veel gezinnen door de crisis hun inkomstenbron zijn verloren. De projecten voorziet hen van giften, zodat ze in hun primaire levensbehoeften kunnen voorzien. 

Bolivia

Bolivia zijn vanaf maandag 11 mei een aantal maatregelen versoepeld en valt het land nu onder een 'dynamische quarantaine'. Dit houdt in dat sommige regio's de maatregelen rondom verplaatsingen en werkuren versoepelen. Alle projecten zijn gesloten voor groepsactiviteiten. De overheid heeft toestemming gegeven om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te helpen. Hierdoor hebben een aantal partnerkerken voedselpakketten en hygiënekits kunnen verstrekken aan kinderen en hun families. Medewerkers van de partnerkerk nemen telefonisch contact op met gezinnen en geven instructies over hygiëne en ziektepreventie. Daarnaast bieden ze geestelijke en emotionele ondersteuning, door middel van de aangenomen psychologen in het team. Kwetsbare gezinnen konden worden voorzien van beschermingsmiddelen.

Brazilië

In Brazilië zijn elf bevestigde besmettingen met COVID-19 bij ouders/verzorgers van sponsorkinderen. Daarnaast neemt het aantal werklozen ook toe, doordat gezinnen hun bron van inkomsten zijn verloren. Alle gebieden waar Compassion werkt in het land zijn voorlopig in isolatie. Alle openbare evenementen zijn verboden en alle openbare locaties, zoals winkelcentra en restaurants, zijn gesloten. Ook de Compassion-projecten zijn voorlopig gesloten en de medewerkers doen er alles aan om in de basisbehoeften van kinderen te voorzien. Partnerkerken zijn begonnen met het houden van online erediensten voor jongeren. Ze houden telefonisch contact met gezinnen en vertellen Bijbelverhalen. Daarnaast geven ze lessen en bidden samen met de kinderen en hun gezinnen. 

Burkina Faso

In Burkina Faso heeft de regering burgers instructies gegeven om maatregelen op te volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zo moet iedereen maskers dragen als ze zich in het openbaar begeven. Openbare bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn verboden. Examens voor universiteiten en scholen zijn vanaf 11 mei weer opgestart. Er is nog wel een avondklok vanaf 19.00 uur tot 5 uur de volgende ochtend. Kerken en religieuze samenkomsten hebben hun diensten opgeschort. Alle partnerkerken hebben de groepsactiviteiten opgeschort, maar blijven focussen op de bescherming van kwetsbare kinderen en hun gezondheid. Projectmedewerkers hebben voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan gezinnen en hebben op verschillende locaties handenwasgelegenheden opgezet. 

Colombia

De regering in Colombia heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen en de nationale lockdown blijft tot 31 mei van kracht. De grenzen zijn voorlopig gesloten voor niet-staatsburgers en alle onderwijsinstellingen zijn gesloten. Alle activiteiten in de Compassion-projecten zijn stopgezet. Partnerkerken hebben trainingen gegeven in hygiëne en voedselpakketten verstrekt om de meest kwetsbare gezinnen te beschermen. In gebieden waar projectmedewerkers geen voedselpakketten uit konden delen, zijn vouchers voor lokale markten uitgedeeld. Projectmedewerkers hebben materiaal voor activiteiten in huis ontwikkeld, om de kinderen thuis verder te laten leren. 

Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek worden langzaam stappen gezet om de strengen maatregelen in het land te versoepelen. Hoewel scholen, universiteiten en veen winkels gesloten zijn, worden bepaalde bedrijven weer langzaam opgestart. Openbare evenementen zijn verboden en vliegreizen zijn geannuleerd. Vanaf 17.00 uur is er een avondklok tot 6 uur de volgende ochtend. De Compassion-projecten hebben trainingen over child protection, hygiëne en coaching gekregen, om de gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. De gezondheidsspecialisten van Compassion zorgen voor begeleiding van partnerkerken en geven hen voorlichtingsmateriaal. 

Ecuador

In Ecuador worden vanaf 12 mei een aantal maatregelen versoepeld. Zo mogen een mensen weer langzaam aan het werk en hoeft niet iedereen meer thuis te blijven. De avondklok blijft nog wel steeds van kracht en iedereen moet maskers dragen. Projectmedewerkers hebben voedselpakketten en hygiënekits verspreid onder gezinnen. Sommige partnerkerken hebben online erediensten en gebedsbijeenkomsten kunnen houden.

El Salvador

In El Salvador heeft de regering voorlopig een verplichte landelijke quarantaine afgekondigd. Alle educatieve activiteiten worden opgeschort, waardoor ook alle Compassion-projecten gesloten zijn. Partnerkerken ondersteunen de meest kwetsbare gezinnen met voedselpakketten en beschikbare medicijnen. Partnerkerken ontwikkelen online lesmateriaal, zodat kinderen vanuit huis kunnen blijven leren. In El Salvador hebben projectmedewerkers 12.000 boodschappentassen rondgebracht, met onder andere hygiënekits. Ook worden ouders/verzorgers getraind om thuis een tuin aan te leggen. Het kantoor van Compassion in El Salvador heeft bemoedigende woorden en tips rondom hygiëne gedeeld via de radio, zodat de hele gemeenschap hier profijt van heeft. 

Ethiopië

Ethiopië blijft tot augustus in lockdown. De scholen zijn gesloten en studenten hebben het advies gekregen om naar huis te gaan. Grote bijeenkomsten zijn verboden en religieuze bijeenkomsten beperkt en er zijn voorzorgsmaatregelen getroffen in het openbaar vervoer. Alle Compassion-projecten zijn gestopt met groepsactiviteiten, bijeenkomsten en trainingen. Partnerkerken onderhouden telefonisch contact met de gezinnen, leren hen over preventiemaatregelen en delen voedselpakketten en sanitaire benodigdheden uit. Projectmedewerkers hebben trainingen aan gezinnen gegeven om hen meer te leren over de voorzorgsmaatregelen rondom COVID-19. Daarnaast is van veel gezinnen de contactinformatie bijgewerkt, zodat er snel contact met de gezinnen kan worden opgenomen als dat nodig is. Daarnaast zijn er bij 526 projecten wasfaciliteiten geïnstalleerd, waar naast de gezinnen ook de mensen uit de gemeenschap hun handen kunnen wassen. 

Filippijnen

De Filipijnen hebben nu een gecontroleerde lockdown, wat inhoud dat bepaalde bedrijven weer hun deuren mogen openen. De grote steden zoals Manila, Laguna en Cebu hebben te maken met een strenger beleid. Nu het regenseizoen begint staan veel lokale overheden voor grote uitdagingen, zoals het evacueren van inwoners met inachtneming van alle maatregelen. Partnerkerken en Compassion-projecten zijn gesloten voor groepsactiviteiten, maar aan de andere kant worden er ook plannen gemaakt om in kleinere setting elkaar te ontmoeten. Een beperkt aantal medewerkers helpt bij het verstrekken van voedselpakketten en hygiënekits met ontsmettingsmiddel en zeep aan de meest kwetsbare gezinnen. Een aantal projecten hebben alternatieve methoden voor lesgeven onder de gezinnen verspreid, zoals kleurboeken en leerboeken, zodat de kinderen thuis verder kunnen leren. 

Ghana

Ghana is in een gedeeltelijke lockdown. De afgelopen tijd zijn versoepelende maatregelen genomen in een aantal gebieden en grotere steden in Ghana. Scholen blijven echter nog gesloten en ook worden inwoners op het hart gedrukt om afstand te houden, omdat het aantal besmettingen blijft toenemen. Alle grenzen met het land zijn nog steeds gesloten. Alle kerkpartners zijn gesloten en daarom staan ​​alle activiteiten van Compassion-projecten stil. De projecten zorgen waar nodig voor noodhulp, spoedeisende gezondheidszorg en extra bescherming van de kinderen. Een aantal projecten hebben innovatieve manieren bedacht om toch lessen te kunnen blijven geven via video of telefoon, met name gericht op de tieners en jong volwassenen. 

Guatemala

Guatemala blijft voorlopig in lockdown en de avondklok blijft van kracht. Openbare evenementen en bijeenkomsten zijn verboden. Scholen, kerken, sportfaciliteiten, winkelcentra en restaurants zijn gesloten. De apotheken en ziekenhuizen zijn wel toegankelijk. Als gevolg van deze maatregelen zijn ook alle Compassion-projecten gesloten. Kerkpartners monitoren de gezondheid en het welzijn van de kinderen via telefoontjes naar de gezinnen. Het personeel werkt binnen de richtlijnen om voedselpakketten uit te kunnen delen daar waar dat het meest nodig is.

Haïti

Op Haïti blijven scholen, universiteiten en industrieterreinen gesloten tot nader order. De grenzen en luchthavens zijn gesloten voor reizigers, maar staan ​​open voor goederenvervoer. Door de extreme armoede in dit is het voor de gezinnen vaak moeilijk om zich te houden aan de lockdown maatregelen. Ze moeten naar drukbezochte markten in de open lucht voor voedsel. Alle groepsactiviteiten in de Compassion-projecten zijn voorlopig opgeschort. De medewerkers van de partnerkerken proberen contact te houden met de gezinnen via telefoon en brengen daar waar mogelijk voedselpakketten naar de meest kwetsbare gezinnen. Daarnaast worden er Bijbelstudies en andere lessen gegeven via de telefoon. 

Honduras

In Honduras blijven voorlopig alle grenzen gesloten en blijft de nationale lockdown van kracht. Openbare bijeenkomsten en openbaar vervoer zijn opgeschort en de meeste bedrijven zijn gesloten. Alleen supermarkten, banken en ziekenhuizen zijn open. Als gevolg hiervan zijn alle Compassion-projecten gesloten. Medewerkers leveren voedselpakketten en hygiënekits aan de gezinnen van sponsorkinderen. Alle medewerkers hebben een training van de lokale overheid gevolgd over de veiligheidsmaatregelen. Projectmedewerkers blijven met kinderen en hun gezinnen in contact via de telefoon en er worden via videoverbindingen lessen gegeven. 

Indonesië

Indonesië heeft politie en het leger ingeschakeld om de naleving van de maatregelen op te volgen. Ze kijken vooral naar het dragen van mondkapjes en het houden van afstand. Het land is van plan om binnenkort de economie weer op te starten na een langdurige lockdown. De Compassion-projecten zijn gesloten tot 29 mei. Medewerkers houden online contact met de sponsorkinderen en verdelen voedselpakketten en hygiënekits waar mogelijk. Gezondheidsspecialisten van Compassion bieden video's en flyers aan over ziektepreventie en hygiëne.

Kenia

In Kenia zijn maatregelen genomen om afstand te houden en openbare bijeenkomsten zijn verboden. Alle scholen zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Er is een avondklok van kracht vanaf 19.00 uur tot 5 uur in de ochtend. Alle groepsactiviteiten in de Compassion-projecten, zoals he tkindontwikkelprogramma, ouderbijeenkomsten en groepstrainingen zijn opgeschort. Compassion Kenia geeft de projecten informatie over de preventie tegen het virus en hoe medewerkers moeten handelen als kinderen of iemand in hun omgeving besmet zou raken. Kerkpartners blijven zich focussen op de bescherming van de kinderen en bieden gezondheidszorg waar nodig.

Wij kunnen gezinnen in Kenia tijdelijk alleen helpen door de sponsorbijdrage indien mogelijk contant uit te keren. Zij zullen zelf het geld besteden aan: extra voeding, schoon water, medicatie, hygiënekits of het betalen van de huur. Zo wil de overheid rellen voorkomen bij het uitdelen van voedsel.

Mexico

Mexico is bezig om stap voor stap verschillende regio's weer te openen na een lange lockdown. Er wordt gekeken naar het aantal besmettingen per regio. Voorlopig blijven scholen gesloten en openbare evenementen verboden. Alle Compassion-projecten hebben de groepsactiviteiten zoals lessen opgeschort. De meeste projecten verdelen voedselpakketten onder de meest kwetsbare gezinnen. Een aantal leraren hebben lessen opgenomen en deze worden onder de kinderen verspreid, zodat ze thuis verder kunnen leren. 

Nicaragua

Nicaragua heeft een epidemiewaarschuwing afgegeven en preventieve maatregelen getroffen, vanwege de vele besmettingen. Het testen van het virus gaat erg moeizaam in Nicaragua. Er zijn nog geen gevallen met bestemmingen bekend onder sponsorkinderen, medewerkers, vrijwilligers en ouders/verzorgers. Medewerkers van Compassion Nicaragua hebben deelgenomen aan een spoedcursus van de Wereldgezondheidsorganisatie over het voorkomen van de verspreiding van het virus. De Compassion-projecten geven geen lessen en de groepsactiviteiten zijn opgeschort. In slechts twee weken tijd deelden Compassion-medewerkers meer dan 24.000 voedselpakketten uit aan kinderen en hun families.

Peru

Peru blijft voorlopig in lockdown en inwoners worden gevraagd thuis in zelfisolatie te blijven. De grenzen blijven ook gesloten. Alle kerkpartners van Compassion hebben groepsactiviteiten voor kinderen en jeugd stilgelegd. De medewerkers en kerkpartners volgen de kinderen en gezinnen die het meest kwetsbaar zijn door extreme armoede, mogelijk misbruik of gezondheidscomplicaties op de voet. Medewerkers van de projecten werken nauw samen met lokale autoriteiten om voedselpakketten aan gezinnen uit te delen. Tevens wordt via social media en online communicatie mentale steun aan de gezinnen verleend. 

Rwanda

In Rwanda zijn scholen zijn gesloten en grote bijeenkomsten, waaronder sport, sociale en religieuze evenementen zijn verboden tot september. Alle Compassion-projecten hebben de groepsactiviteiten en bijeenkomsten opgeschort. Medewerkers communiceren waar mogelijk telefonisch met de kinderen en hun ouders/verzorgers. Er is zorg en hulp mogelijk voor de meest kwetsbare kinderen en gezinnen als het gaat om ondervoeding en ziekte. Samen met de lokale overheid delen Compassion-medewerkers voedsel uit en samen met het nationale kantoor Compassion Rwanda wordt mentale ondersteuning gegeven in deze moeilijke tijd.

Sri Lanka

In Sri Lanka heeft de bevestiging van coronabesmettingen geleid tot maatregelen om op afstand te blijven en inwoners zijn gevraagd het reizen tussen steden te beperken. Alle openbare bijeenkomsten zijn verboden en alle scholen zijn gesloten. Er is een avondklok vanaf 18.00 uur. De regering heeft alle passagiersvluchten en vervoer per schip tot nader order verboden het land binnen te komen en alle postdiensten in het land zijn opgeschort. Wel is het land bezig om langzaam verschillende bedrijven op te starten, om de economie een impuls te geven. Compassion-projecten blijven voorlopig gesloten. Medewerkers nemen één keer per week telefonisch contact op met de gezinnen en verdelen, binnen de mogelijkheden van de overheidsmaatregelen, voedselpakketten onder de gezinnen die het meest kwetsbaar zijn. Een partnerkerk werkt samen met de lokale overheid om mondmaskers te maken. Andere projecten zijn bezig met het ontwikkelen van online lesmateriaal. 

Tanzania

De regering in Tanzania heeft vanaf 29 april geen gegevens over de verspreiding van COVID-19 bekend gemaakt. Daarnaast verloopt het testen van het virus erg moeizaam. Alle scholen zijn gesloten en openbare bijeenkomsten zijn verboden. Voorlopig zijn alle groepsactiviteiten en bijeenkomsten op de Compassion-projecten afgelast. Medewerkers van Compassion Tanzania en kerkpartners hebben richtlijnen ontvangen over preventiemaatregelen. Partnerkerken zullen indien nodig medische zorg verlenen en extra bescherming bieden aan kwetsbare kinderen en gezinnen.

Thailand

Het aantal gerapporteerde gevallen met COVID-19 in het land lijkt langzaam af te nemen en de overheid is bezig om bepaalde maatregelen te versoepelen en sommige bedrijven weer te openen. Scholen, restaurants en winkels (behalve apotheken, supermarkten en banken) blijven vooralsnog gesloten. Er zijn nog geen coronabesmettingen bekend onder ouders/verzorgers, kinderen of projectmedewerkers van Compassion. De regering heeft een avondklok ingesteld van 22.00 uur tot 4 uur de volgende ochtend en buitenlandse reizigers worden niet toegelaten. De meeste Compassion-projecten hebben hun groepsactiviteiten opgeschort en enkele projecten hebben kleine bijeenkomsten (onder 10 personen) gehouden. Medewerkers van partnerkerken hebben in een aantal regio’s zeep, ontsmettingsmiddelen en maskers uitgedeeld. Waar mogelijk houden medewerkers telefonisch contact met kinderen en hun families. Ook zijn er online kerkdiensten ontwikkeld voor sponsorkinderen en hun families. 

Togo

In Togo zijn op bevel van de regering de grenzen en scholen gesloten en openbare bijeenkomsten van meer dan 15 personen verboden tot juni. Er is een avondklok ingesteld vanaf 20.00 uur tot 6 uur in de ochtend. Compassion-projecten zijn gesloten. Medewerkers van partnerkerken brengen voedselpakketten naar de meest kwetsbare kinderen, controleren de gezondheid van kinderen en gezinnen, verstrekken medische middelen in geval van ziekte. Er is continu aandacht voor gebed en de medewerkers communiceren met de gezinnen via telefoon en videogesprekken. Een aantal kerken hebben wasfaciliteiten aangelegd, waar de hele gemeenschap hun handen kan wassen.

Uganda

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus blijft toenemen in Uganda en het land blijft voorlopig in lockdown. De regering heeft alle grote bijeenkomsten verboden en alle kerken en scholen zijn gesloten. Er is een avondklok vanaf 19.00 uur tot 6 uur de volgende ochtend. Al het openbaar vervoer is opgeschort en niet-vitale bedrijven zijn gesloten. Compassion-projecten hebben de lessen voorlopig stopgezet. De projecten zijn ​​alleen open voor 1-op-1 interactie in geval van acute nood bij sponsorkinderen en hun ouders/verzorgers. Medewerkers van de partnerkerk bezoeken de kinderen thuis alleen wanneer dit absoluut noodzakelijk is voor de gezondheid en veiligheid van de kinderen. Daarnaast wordt er financiële hulp verleend aan gezinnen die op dit moment erg kwetsbaar zijn. 

Ook op de Filipijnen adviseert de overheid mensen om thuis te blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Net als 500 andere kinderen konden Macky en zijn zussen (zie foto) eind maart nog snel naar het Compassion-project om voedselpakketten en vitamines te halen.

Precy Torreon is directeur van een Compassion-project in Cebu, de Filipijnen. Zij vertelt: “We zijn dankbaar dat God voorziet. Tijdens deze crisis is het fijn dat we de gezinnen van de sponsorkinderen kunnen ondersteunen met voedsel en vitamines. Het is voor de sluiting van het project nog gelukt om 488 gezinnen van sponsorkinderen 6,5 kilo rijst te geven en om 529 kinderen vitamines te geven. We bidden voor jullie en vragen om gebed voor alle sponsorkinderen en hun gezinnen wereldwijd.”