Veelgestelde vragen over ons werk tijdens de corona pandemie
Mijn sponsorkind

Kan ik nog brieven schrijven aan mijn sponsorkind?

Jazeker! Sterker nog: dit is misschien wel het moment om een extra brief te schrijven aan je sponsorkind. Het zou toch een zegen zijn als we juist in deze periode tijd investeren in het bemoedigen van onze sponsorkinderen. We moedigen je aan om je brief online te versturen. We hebben onze grote achterstand in de zomer weggewerkt, maar hebben nog steeds minder ambassadeurs op kantoor om ons te helpen bij het verwerken van post. Bovendien: als je online schrijft, is je brief is ook veel sneller in het land van je sponsorkind.
Veel projecten zijn nu gesloten als voorzorgsmaatregel. De brieven kunnen dan niet aan de kinderen bezorgd worden. Zodra de projecten weer open gaan, krijgen de kinderen de brieven die voor ze klaar liggen. Ook de vertalers kunnen dan weer aan het werk en de brieven die op vertaling wachten direct weer gaan vertalen en klaarleggen voor de kinderen. Het is dus heel fijn als je een brief schrijft, dan krijgt je sponsorkind snel na het heropenen van het project jouw brief. Ditzelfde geldt voor het versturen van de kleine papieren cadeautjes.

Meer hierover lees je in deze blog of bekijk deze video.

Wat kan ik schrijven over corona naar mijn sponsorkind?

Misschien vraag je je af: wat kan ik schrijven over de situatie rondom corona? Zoals gezegd: we weten niet goed wanneer jouw brief je sponsorkind bereikt. Het zal ook per land en regio verschillen hoe jouw sponsorkind corona ervaart. Je kunt bijvoorbeeld vertellen: Op dit moment hebben we in Nederland last van het coronavirus (COVID-19), daarom is iedereen veel thuis. Of: Door het coronavirus gaan de kinderen in Nederland niet naar school als ze verkouden zijn. Of: in het begin konden de kinderen in Nederland helemaal niet naar school en deden ze thuis hun lessen. We hopen en bidden dat zo min mogelijk mensen ziek worden. Schrijf ook gerust dat je aan je sponsorkind denkt en dat je bidt dat hij/zij en zijn/haar familie gezond blijft. Meer tips vind je in deze blog.

Het kan zijn dat je de laatste tijd een brief van je sponsorkind hebt gekregen zonder dat daar iets in staat over corona. Het kan zijn dat de brief vlak voor de lockdown in maart is geschreven en de medewerkers sinds kort weer beperkt naar het veldkantoor mogen gaan en zijn begonnen met het wegwerken van de (vertaal)achterstand in het briefproces. Bedenk ook dat het schrijven over de pandemie voor een heel jong kind en kinderen in andere culturen misschien minder logisch is als voor ons.

Komt mijn kerstkaart dit jaar op tijd aan?

Net als bij ‘gewone’ brieven van en naar je sponsorkind, verloopt de kerstpost waarschijnlijk ook moeizamer vanwege COVID-19. Hoe lang de post erover doet, verschilt per land en project. We kunnen niets garanderen, maar als je vóór half oktober schrijft, maak je de meeste kans dat je kerstkaart op tijd aankomt. Onze lokale medewerkers zullen daar hun uiterste best voor doen.

Begin oktober sturen we de uitnodiging per email, heb je die niet ontvangen of niet bewaard? Klik hier om op de pagina te komen voor het schrijven van je kerstkaart. Vergeten een gift te geven? Dat kan hier.

Kan ik een gift geven aan (het gezin van) mijn sponsorkind?

Als je je sponsorkind wil zegenen in deze tijd van een wereldwijde pandemie dan is het geven van een familiegift of extra gift een mooie manier. Om sneller in de directe nood te kunnen voorzien en de veiligheid- en gezondheidsrisico's van de sponsorkinderen, hun families en onze medewerkers te minimaliseren, worden deze giften tijdelijk in contant geld aan de gezinnen gegeven.
Normaal gesproken ontvangt je sponsorkind de gift in natura en na overleg tussen de projectmedewerkers en het gezin. Nu veel landen in lockdown zitten is vooral dat laatste heel lastig en tijdrovend. Uit onderzoek is ook gebleken dat in tijden van crisis, gezinnen (en zeker de moeders) verstandige keuzes maken bij het besteden van contante giften. Vandaag is misschien het kopen van extra voedsel in het belang van jouw sponsorkind, terwijl volgende week de huurbaas op de stoep staat en het geld goed van pas komt om te zorgen dat het gezin niet op straat wordt gezet.

Het geven van een gift voor het gezin kan maximaal twee keer per jaar en is minimaal €50 per keer en in totaal maximaal €800. Wil je de komende maanden bijdragen aan de bestrijding van de gevolgen van de COVID-19 pandemie binnen de gemeenschappen waar Compassion werkt, overweeg dan een maandelijkse gift aan het fonds Noodhulp.

Krijg ik nog een bedankbrief en foto's als ik een gift geef?

Tijdens de COVID-19-pandemie geven onze kerkpartners prioriteit aan de directe nood van de sponsorkinderen en hun families. De deadlines en vereisten voor de terugkoppeling van giften schuiven tijdelijk naar de achtergrond. Wanneer de projecten in een land het proces van brieven schrijven kunnen hervatten, ontvang je uiteindelijk een bedankbrief met informatie over hoe je gift werd gebruikt. Het sturen van foto’s is niet verplicht en zal nu in veel gevallen ook niet gaan gebeuren. Omdat daar vanwege prioriteiten en de strenge maatregelen rondom de lockdown geen mogelijkheden voor zijn.

Hoelang worden giften contant uitgekeerd?

Deze verandering zal blijven totdat de regering van het land waar je sponsorkind woont de ‘blijf thuis’, sociale afstand beperkingen en overige richtlijnen opheft. Het is dus een tijdelijke maatregel tijdens de COVID-19-pandemie, maar Compassion International zal via nieuwe monitoring- en evaluatiegegevens deze crisissituatie gebruiken om te beoordelen of dit voor de toekomst een mogelijk wijziging van het beleid kan zijn die onze missie versterkt.

Ontvang ik nog brieven van mijn sponsorkind?

Vooralsnog printen en versturen we de brieven als normaal. Mocht daar verandering in komen (bijvoorbeeld omdat de post niet meer verstuurd kan worden in Nederland of de veldlanden) dan zullen we dat hier vermelden. De brieven worden dan natuurlijk later alsnog verstuurd.
De projecten in de veldlanden zijn als voorzorgsmaatregel tijdelijk gesloten. Daarom zijn er ook geen briefschrijfmomenten op het project. Het kan daarom wel een tijd duren voordat je weer een brief ontvangt. We vertellen er je alles over in deze video.

Kan ik de brief van mijn kind niet gewoon via e-mail ontvangen?

Nee, dan kan helaas niet. Maar sinds begin mei sturen we een berichtje per e-mail als er een nieuwe brief van je sponsorkind is. Deze staat dan voor je klaar in ons nieuwe online platform MyCompassion. Wat dat precies is en waarom het voor jou leuk en nuttig is om een account aan te maken, vertellen we je graag in een leuke video op een aparte pagina. Wil je ook een bericht als er een nieuwe brief van je sponsorkind is? Activeer dan je eigen inlog voor MyCompassion, dat kan heel snel en eenvoudig. 

Is mijn sponsorkind getroffen door het coronavirus?

Deze wereldwijde pandemie treft ons allemaal op verschillende manieren. In alle landen waar Compassion werkt zijn inmiddels mensen positief getest op corona besmetting. Kinderen in extreme armoede zijn extra kwetsbaar. De medewerkers en vrijwilligers van Compassion doen er alles aan om de sponsorkinderen te beschermen en de impact van deze crisis voor hen te minimaliseren. Tot en met augustus 2020 is van bijna 800 kinderen bevestigd dat ze besmet zijn. Van eenzelfde aantal vermoed men dat ze besmet zijn en 5 sponsorkinderen zijn helaas overleden. Meer dan 30 projectmedewerkers en ruim 300 familieleden van sponsorkinderen zijn overleden aan COVID-19.

Mocht het in de komende weken of maanden zo zijn dat jouw sponsorkind of het gezin van jouw sponsorkind besmet zou raken met COVID-19, dan kunnen we niet beloven dat we die informatie aan je kunnen doorgeven. Dat heeft onder andere te maken met de privacy van je sponsorkind, maar ook met de zeer beperkte testmogelijkheden in de landen. We zullen je op de website en in onze nieuwsbrief in grote lijnen op de hoogte houden. Ben je nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Dan kan dat hier.

Ik zou mijn sponsorkind opzoeken tijdens een reis. Kan dat nog doorgaan?

Stuur even een berichtje naar field-experience@compassion.nl om jouw specifieke vraag voor te leggen. Dit team zal je ook pro-actief op de hoogte houden. 

Mijn sponsorbijdrage

Door de coronacrisis is mijn financiële situatie veranderd. Wat kan ik doen?

Mocht je als gevolg van de coronacrisis in financiële problemen komen en je sponsoring willen opzeggen, neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.

Moet ik mijn maandelijkse bijdrage blijven betalen als het project van mijn sponsorkind tijdelijk gesloten is?

Ja. Hoewel vrijwel alle projecten tijdelijk gesloten zijn voor groepsactiviteiten, zijn onze partnerkerken heel actief met contact onderhouden met zoveel mogelijk sponsorkinderen. Niet alle projectactiviteiten en kosten zijn gestopt. Als dat binnen de overheidsmaatregelen kan, brengen de medewerkers van onze partnerkerken huisbezoeken om het welzijn van de kinderen en hun families te controleren en hulp op maat te bieden. Waar nodig gebruiken ze de sponsorbijdrage voor medicatie, extra voedsel, schoon water, hygiënekits of om bijvoorbeeld tijdelijk de huur te betalen nu het gezinsinkomen is weggevallen door de nationale lockdown.

In deze video laten we zien hoe ons programma tijdelijk is veranderd.

Hoe wordt mijn geld gebruikt als het project tijdelijk wordt gesloten?

Als het project tijdelijk gesloten is voor groepsactiviteiten, betekent dat niet dat alle projectactiviteiten zijn gestopt. Er worden nog steeds geld uitgegeven voor huisbezoeken, waar de medewerkers van onze kerkpartners het welzijn van kinderen en hun gezinnen kunnen controleren. In veel gevallen leveren ze mogelijk medische benodigdheden, hygiënekits, extra voedsel, water en andere middelen om te helpen in deze tijd van nationale crisis in hun land. Ook ontwikkelen we samen met onze kerken programma’s voor kinderen die ze online kunnen volgen. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld hebben veel gezinnen een mobiele telefoon en is dit een goede manier om onder andere volop te investeren in child protection en in hoe gezinnen goed en positief met elkaar kunnen omgaan in deze moeilijke tijd van lockdown. In deze video geven we je uitleg. Tot en met augustus 2020 zijn er ruim 6 miljoen voedselpakketten en bijna 4 miljoen hygiënekits uitgedeeld en ruim 300.000 kinderen kregen medische hulp, al dan niet COVID-gerelateerd. 

In Kenia wil de overheid voorkomen dat er opnieuw rellen ontstaan bij het uitdelen van voedsel. Daarom kunnen we de kinderen en gezinnen in dit land tijdelijk alleen helpen door de sponsorbijdrage, indien mogelijk, contant uit te keren. Het gezin besteed dan zelf het geld aan: extra voeding, schoon water, medicatie, hygiënekits of het betalen van de huur. Andere landen gebruiken deze manier van directe financiële hulp voor gezinnen die ze door de maatregelen niet kunnen bezoeken. Tot en met augustus is  er ruim 200.000 keer op deze manier hulp geboden aan sponsorkinderen en hun gezinnen.Wat kan ik doen?

Wat kan ik doen?

Het allereerste en beste dat we kunnen doen is bidden. We weten ons weer meer dan ooit afhankelijk van onze Vader en realiseren ons dat we zowel in Nederland als in de landen waarin we werken ons werk in Jezus’ naam doen, en niet in eigen kracht. Wil je in het bijzonder bidden voor de meest kwetsbaren, waar ook ter wereld?

Ben je kindsponsor, dan willen we je bedanken dat je er in deze tijd voor je sponsorkind bent. Je maakt nu een nog groter verschil in het leven van je sponsorkind en zijn of haar familie dan dat je al deed. Tegelijk weten we dat het aantal mensen, en dus ook kinderen, dat de afgelopen maanden in extreme armoede terecht is gekomen groot is en dat er iedere dag mensen bijkomen die worden bedreigd door de hongerdood. Het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft een inschatting gemaakt dat we 20 jaar terug in de tijd gaan in het bestrijden van armoede wereldwijd. Daarom willen we je vragen om samen met ons in Nederland en België op zoek te gaan naar kindsponsors. In de komende tijd zullen we je hierover informeren.

Waaraan geef ik het beste mijn gift voor hulp in deze crisis?

We beseffen dat deze crisis in ons land grote economische gevolgen zal hebben. En we verwachten dat dit in het land waar je sponsorkind woont niet anders is, eerder heftiger en directer. Op dit moment is er meer geld nodig dan alleen jouw sponsorbijdrage. Samen willen we zorgen voor de ruim 46.000 sponsorkinderen die we vanuit Nederland ondersteunen. Samen met alle sponsors wereldwijd willen we de 2,2 miljoen kinderen en hun gezinnen bijstaan tijdens deze ramp. Een ramp die niet alleen gaat over een virus en gezondheid, maar heel direct ook over honger.

De noodhulpcampagne die we in mei wereldwijd zijn gestart, heeft in Nederland inmiddels ruim 750.000 euro opgebracht. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, want hierdoor kunnen onze kerkpartners blijven zorgen voor de sponsorkinderen. Onze lokale collega's weten precies wat zij, de gezinnen en gemeenschappen waarin ze leven, nodig hebben om door deze crisis heen te komen en straks weer naar het project te kunnen. Vaak is dat eten en water. Maar ook wel het betalen van de huur of het zorgen voor medicijnen of bezoeken van een arts. Veel vaker nog dit allemaal bij elkaar.

We hoeven geen mankracht in te vliegen, de kerkpartners en projectmedewerkers zijn al daar waar de nood het grootst is. We hebben alleen nog de financiële middelen nodig om de hulp die zij bieden te faciliteren. Hiervoor blijft ook de komende maanden extra geld nodig. Doneren aan ons fonds Noodhulp kan nog steeds, je gift is meer dan welkom.Situatie in de veldlanden

Wat doen de projecten in de veldlanden voor de kinderen?

Op deze pagina kan je een blog lezen over hoe verschillende landen de situatie aanpakken. In een video per land geven de landendirecteuren en andere medewerkers uitleg. Klik hier voor de video's in de regio Azie, Afrika en Midden en Zuid-Amerika.

Wat is de situatie in het land van mijn sponsorkind?

Hieronder vind je per land hoe de situatie is en wat we op dit moment kunnen doen. In een video geven de landendirecteur en andere medewerkers uitleg. Ook vind je er actuele informatie over hoe het gaat op de projecten en met de brieven en giften.

Wil je alle actuele video's per regio bij elkaar, kijk dan op deze pagina's:
Video's Azië
Video's Afrika
Video's Midden en Zuid-Amerika

Situatie in de veldlanden

Klik hieronder op de naam van het land van je sponsorkind. Je komt dan op een pagina waar we vertellen wat we op dit moment weten over de situatie in dat land en wat we kunnen doen op het vlak van onderwijs, medische zorg en noodhulp. In een video geven de landendirecteur en andere medewerkers uitleg. Ook vind je er actuele informatie over hoe het gaat op de projecten en met het schrijven en bezorgen van brieven en giften.

Laatste update: 22 oktober 2020

Compassion Nederland

Kan ik het kantoor van Compassion Nederland nog bereiken?

Jazeker. Technisch gezien is Compassion goed voorbereid op een flexibele manier van werken. De collega's werken in ieder geval tot 20 oktober weer zoveel mogelijk thuis en komen alleen naar kantoor als dat echt nodig is om onze primaire processen aan de gang te houden. We houden ons aan de anderhalve meter maatregel en blijven thuis bij klachten. We ontsmetten onze handen regelmatig en geven geen handen en hugs. Soms zijn collega's minder flexibel inzetbaar omdat kinderen sneller dan anders thuis moeten blijven. Onze reactietijd is weer terug naar normaal en dat betekent dat we proberen binnen vier dagen te antwoorden. Mailen blijft de voorkeur boven appen en bellen. Voor dringende vragen kun je ons goed bereiken tijdens kantooruren. Hier vind je onze contactgegevens.

Kan ik nog langskomen op het Compassion kantoor?

Er is altijd iemand aanwezig op ons kantoor, maar tot 20 oktober nodigen we geen gasten uit en komen alleen collega's naar kantoor die verantwoordelijk zijn voor onze primaire processen. We blijven van de medewerkers vragen zoveel mogelijk thuis te werken. Onze kantoren en vergaderzalen zijn heringericht naar de anderhalve meter maatregel en daardoor kunnen er minder collega's tegelijk op kantoor werken. Kom alleen langs op afspraak en als het echt nodig is. Als je het telefonisch af kunt, heeft dat nog steeds de voorkeur.

Gaan evementen die Compassion georganiseerd heeft nog door?

We volgen de regelgeving die de overheid gesteld heeft over evenementen. We proberen binnen de regels de draad weer op te pakken en we experimenteren met het aanpassen van evenementen naar een @home versie.

Klopt het dat de Muskathlons van 2020 zijn geannuleerd?

Vanwege de Coronacrisis is het noodzakelijk gebleken de Muskathlons, die met Compassion in 2020 gepland stonden, te annuleren. Alle deelnemers zijn geïnformeerd door 4M. Zij krijgen de gelegenheid hun Muskathlon in Nederland af te ronden. Daarnaast vond er op 29 augustus 2020 de Muskathlon@home plaats; een landelijk sportevenement waar iedereen aan mee kon doen.

Gaan de Muskathlons met Compassion in 2021 door?

Ondanks de COVID-19 situatie en de onzekerheid over hoe de toekomst er uit ziet, gaan de voorbereidingen voor Muskathlons in 2021 vooralsnog door. Overweeg je om een Muskathlon te doen in 2021, maar heb je vragen of twijfel je vanwege de Coronacrisis? Neem gerust contact op met Arjen of Annemiek.

Ik heb een spreker uitgenodigd via Compassion. Komt deze nog?

We volgen de regelgeving die de overheid gesteld heeft over kerkdiensten. Inmiddels hebben we ook ervaring opgedaan met online spreekbeurten. We zijn blij met de on- en offline spreekbeurten die weer een beetje op gang komen.

Compassion Internationaal

Hoe gaat Compassion internationaal om met het corona virus?

Onze belangrijkste prioriteit is om te voorkomen dat het virus de kinderen en andere kwetsbare mensen die wij dienen bereikt. Daarom stellen we alle reizen uit die niet per se noodzakelijk zijn zodat we het virus niet onverhoopt verspreiden.