Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Sri Lanka


Sri Lanka

Nederland

Populatie

22,4 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 73
Vrouwen: 80

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

8,6 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

4.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

95,6%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

95,1%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 6,4% Vrouwen: 8,3%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan  $1,90 per dag moeten leven.

6,7%


Sri Lanka wordt ook wel de ‘parel van de Indische Oceaan’ genoemd. Het eiland wordt gescheiden van India door een 48 kilometer brede Palkstraat. Sri Lanka is anderhalf keer zo groot als Nederland, maar heeft een veel diverser landschap. Van bergen tot koraalriffen, van vruchtbare akkers tot woestijngebieden. Maar dit prachtige land kennen we ook van de twintig jaar durende oorlog van de Tamil-tijgers tegen de regering.

Bevolking
Sri Lanka heeft 21,3 miljoen inwoners. De oorspronkelijke bewoners zijn de Wedda’s. Ze noemen zichzelf ‘mensen van het bos’, maar zij maken tegenwoordig nog ongeveer twee procent van de totale bevolking uit. Sri Lanka kent eigenlijk twee grote etniciteiten: de Singalezen en de Tamils. Beiden zijn zij door de eeuwen heen vanuit India neergestreken in Sri Lanka. En er leven nog ‘Burghers’, de afstammelingen van Portugese, Nederlandse en Engelse kolonisten en handelaren.

Geschiedenis
Na een roerige koloniale tijd onder de Portugezen, toen onder de Nederlanders (voor de VOC) en later de Britten, werd Ceylon in 1948 onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid werd Singalees de officiële taal. In 1972 werd de naam van het land veranderd in Sri Lanka. Strubbelingen tussen de Singalezen en de Tamils (die al eeuwen voortduurt) explodeerden in het midden van de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Er zijn tienduizenden mensen omgekomen bij deze burgeroorlog. Af en toe laait de burgeroorlog weer op, maar in 2009 riep de regering de overwinning op de Tamiltijgers uit. De Tamiltijgers zeggen de wapens neer te leggen.

Armoede
Sri Lanka is een ontwikkelingsland waar bijna een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Dit geldt vooral voor het platteland waar meer dan tachtig procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. De situatie in het noorden en oosten is erg slecht door de effecten van de burgeroorlog. Daarnaast heeft de tsunami van 2004 zijn sporen achtergelaten. Zeker dertigduizend mensen zijn overleden en anderhalf miljoen mensen werden dakloos.

Kinderen
Sri Lanka heeft een vrij jonge bevolking. Veel kinderen krijgen te weinig voedingsstoffen binnen zoals jodium, ijzer en vitamine A. Vooral de allerkleinsten lopen daardoor een achterstand op in hun lichamelijke en geestelijk ontwikkeling. Naar schatting is de helft van alle kinderen ondervoed.

Religie
Het boeddhisme is het grootst in Sri Lanka en wordt vooral beoefend door de Singalezen. De Tamils zijn voornamelijk hindoeïstisch. Daarnaast heeft de islam (soennieten) nog een grote groep aanhangers, die waarschijnlijk afstammen van Arabische handelaren die daar in de zevende eeuw neerstreken. Het aantal christenen wordt geschat op zeven procent van de bevolking.

Compassion in Sri Lanka
Sinds 2010 werkt Compassion in Sri Lanka. Momenteel nemen er 11.711 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 62 projecten. In Sri Lanka is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Minder stabiele regio
De continuïteit van het werk van Compassion in Sri Lanka staat soms onder druk. Dit kan gevolgen hebben voor jouw sponsoring en de relatie met je sponsorkind. Juist kinderen in deze regio hebben je hulp hard nodig. Wil jij je verbinden aan het werk van Compassion in deze regio?

Sponsor een kind in Sri Lanka