Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Haïti


 

Haïti

Nederland

Populatie

10,6 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 61
Vrouwen: 66

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

48,2 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

150.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

57,7%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

27,6%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 35,7%
Vrouwen: 42,7%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,25 per dag moeten leven

58,5%

 


Haïti, ook wel de parel van de Cariben genoemd, deelt samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Hispaniola. Haïti beslaat het westelijke deel van het eiland. Dit prachtige eiland is de armste natie op het westelijk halfrond.

Bevolking
In Haïti wonen bijna tien miljoen mensen. Het grootste deel, ongeveer tachtig procent, is van Afro-Caribische afkomst en woont in de steden en het kustgebied. Een andere grote groep is de mulatten, een mengeling van Spaans/Franse voorouders en Afrikaanse voorouders.  De spanningen tussen de zwarte bevolking en de mulatten lopen soms hoog op. Dit komt vooral omdat de mulatten hogere posities bekleden in het bedrijfsleven en de regering. De officiële taal is Frans, maar wordt door weinigen gesproken. De meerderheid spreekt Creools. De Afrikaanse invloeden zijn niet alleen in de taal terug te vinden. Maar ook in de religie, het eten en de muziek. 

Geschiedenis
In 1492 ontdekte Columbus het eiland Hispaniola en al in 1512 begon de slavenhandel naar het eiland. De Franse Revolutie wierp vragen op bij de slaven en gaf hen het laatste zetje om ook in opstand te komen. In 1804 verklaarden zij zich onafhankelijk en gaat deze opstand daarmee als enige succesvolle slavenopstand de geschiedenisboeken in. De leider van de opstand liet zichzelf uitroepen tot keizer Jacobus I van Haïti. Kort daarna werd het een koninkrijk en vervolgens een republiek. Het land viel van de ene brute en corrupte leider in de handen van de andere. Tussen 1957 en 1986 waren vader en zoon Duvaliers aan de macht. Zij regeerde door middel van afpersing en intimidatie. Behalve op het terreur van de militie, steunde hun bewind ook op de vodou-cultus. Het land kreeg ook een economisch embargo in 1994 waardoor de voedselprijzen omhoog schoten en ondervoeding en ziekte de kop op staken. In 2010 werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. De overheid schat dat de aardbeving aan 100.000 tot 200.000 mensen het leven heeft gekost en 1,5 miljoen mensen dakloos zijn geworden.

Armoede
Haïti is één van de armste landen ter wereld. En dat is ook niet gek als je kijkt naar de geschiedenis. Droogte, orkanen, aardbevingen, diplomatieke isolatie, inflatie, politieke onderdrukking en emigratie van geschoold personeel hebben het land geen goed gedaan. 

Kinderen
De kinderen lijden nog het meest onder de armoede. De aardbeving heeft de gehele samenleving ontwricht en het zijn vooral de kinderen die hiervoor de prijs moeten betalen. Gezondheidsproblemen waar vooral kinderen door getroffen worden zijn malaria, tuberculose, parasitaire wormen en ademhalingsproblemen. De voornaamste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar is de uitdroging door diarree.

Religie
Officieel is tachtig procent van de bevolking lid van de rooms-katholieke kerk, maar veelal is deze vermengd met de uit Afrika geïmporteerde voodoo-cultus. Uit een mengeling van het katholicisme en Afrikaanse religies is vodou ontstaan, de Haïtiaanse variant van het in West-Afrika ontstane voodoo. Ook zijn er invloeden gevonden van de Taíno-indianen. De katholieke kerk probeerde vodou uit te roeien, maar zonder succes. De meerderheid van de bevolking is officieel katholiek, maar vele Haïtianen beoefenen daarnaast ook het vodou.  Het aantal protestanten wordt geschat op zestien procent.

Compassion in Haïti
Sinds 1968 werkt Compassion in Haïti. Momenteel nemen er 108.158 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 318 projecten. In 2003 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

In Haïti is tachtig procent van de scholen privé scholen waar hoge kosten aan verbonden zijn. De meeste Haïtiaanse families kunnen zich dat niet veroorloven waardoor veel kinderen niet naar school gaan. Compassion zorgt ervoor dat alle sponsorkinderen naar school kunnen en voorziet ze ook van verplicht schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Gemiddeld aantal uur dat een sponsorkind op het project doorbrengt:

Leeftijdsgroep

Aantal uren

3-5 jaar

1 uur per dag op ma-vrij + 3 uur op zaterdag

6-8 jaar

2-4 uur op ma-vrij + 4 uur op zaterdag

9-11 jaar

2-4 uur op ma-vrij + 4 uur op zaterdag

12-14 jaar

2-4 uur op ma-vrij + 4 uur op zaterdag

15-18 jaar

2-4 uur op ma-vrij + 4 uur op zaterdag

19+

2-4 uur op ma-vrij + 4 uur op zaterdag


Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd zoals spaghetti of rijst, bonen, groente, blees en vruchtensap. daarnaast krijgen ze een snack zoals een boterham, melk of sap en een snoepje.

Verder kunnen de kinderen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk. Daarnaast organiseert Compassion voor de ouders lessen over inkomensgenererende activiteiten.

Sponsor een kind in Haïti