Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Brazilië


Brazilië

Nederland

Populatie

207,3 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 70
Vrouwen: 77

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

18 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

830.000

23.000

Gezuiverd drinkwater

98,1%

100%

Behoorlijk sanitair

82,8%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 7,8% Vrouwen: 7,1%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan  $1,90 per dag moeten leven.

3,7%

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en huisvest het grootste regenwoud ter wereld. Brazilië kent één van de hardst groeiende economieën ter wereld, maar nog steeds leeft dertig procent van de bevolking onder de armoedegrens.

Bevolking
De Braziliaanse bevolking is een smeltkroes van culturen. De Brazilianen zijn ontstaan uit drie bevolkingsgroepen: indianen, Portugezen en Afrikanen. Deze groepen zijn de afgelopen vijfhonderd jaar met elkaar vermengd. In de Braziliaanse cultuur zijn de indiaanse elementen duidelijk te herkennen in de traditie van mythe en sagen. De Portugese invloed vind je duidelijk terug in de architectuur. De Afrikaanse invloed is door alles heen te proeven. Het eten, de muziek (samba) en het bijgeloof. Ondanks deze vermenging is de sociale ongelijkheid, vooral tussen blank en zwart, één van de meest schrijnende ter wereld. Door deze ongelijkheid en de economische groei in de steden trekken er steeds meer mensen vanuit het platteland naar de stad. Dit zorgt voor grote krottenwijken en veel straatkinderen.

Geschiedenis
In 1500 werd Brazilië ontdekt door een Portugese zeevaarder. Er werd flink geïnvesteerd in het ‘nieuwe’ Portugese land. De import van slaven uit Afrika, de export van suiker en hout en de ontdekking van een rijke diamantader zorgde voor een stabiele economie in de 18e eeuw. In 1822 werd Brazilië onafhankelijk en in 1889 werd Brazilië een republiek, naar het voorbeeld van de Verenigde Staten. De economische bloei wisselde zich af met crisissen, onder andere veroorzaakt door het instorten van de wereld-koffiemarkt. Sinds de Eerste Wereldoorlog is het land politiek en economisch instabiel gebleven. 

Armoede

Ondanks het feit dat Brazilië het rijkste land is van Zuid-Amerika, leeft een aanzienlijk deel van de bevolking in schrijnende armoede. Deze armoede is vooral terug te vinden in de vele favela’s (krottenwijken). Begin 19e eeuw ontstonden de voorlopers van deze krottenwijken al doordat ex-slaven geen land bezaten en geen werk konden vinden. Tegenwoordig leven er in de krottenwijk vooral mensen die vanuit het platteland hun geluk zoeken in de grote stad, maar hier niet in slagen.

Kinderen
Uitbuiting van kinderen is een groot probleem in Brazilië. Steeds meer kinderen leven op de straten van de grote steden, omdat hun familie hen niet kan onderhouden. Op straat wordt veel drugs gebruikt en lijm gesnoven. Brazilië is ook berucht vanwege de koelbloedige moorden op straatkinderen. In Brazilië zijn honderden straatkinderen doodgeschoten door ‘schoonmaakploegen’ die genoeg hadden van het ‘zwerfvuil’ in hun buurt.

Religie
Brazilië is het grootste katholieke land ter wereld. Brazilianen zijn vaak spiritueel en bijgelovig en er zijn veel religieuze en semi-religieuze bewegingen. De meesten zijn katholiek. Het katholicisme heeft zich vermengd met mystieke elementen uit de inheemse en vooral de Afrikaanse cultuur. Zo’n 65 procent van de Braziliaanse bevolking is katholiek, maar steeds meer Brazilianen worden protestant.

Compassion in Brazilië
Sinds 1987 werkt Compassion in Brazilië. Momenteel nemen er 51.232 kinderen deel aan projecten. In totaal heeft Compassion er 187 projecten.

In Brazilië is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Gemiddeld aantal uur dat een sponsorkind op het project doorbrengt:

Leeftijdsgroep

Aantal uren

3-5 jaar

8 uur per dag, 2 dagen per week

6-8 jaar

6 uur per dag, 2 dagen per week

9-11 jaar

6 uur per dag, 2 dagen per week

12-14 jaar

4 uur per dag, 1 dag per week

15-18 jaar

4 uur per dag, 1 dag per week


Op de dagen dat het kind op het project is, krijgt het een voedzame maaltijd zoals pasta, rijst, groente en vlees.

Verder kunnen de kinderen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk. Daarnaast organiseert Compassion elke drie maanden een trainingsavond voor ouders. Zij worden ook uitgenodigd voor de bijzondere vieringen zoals Moederdag, Vaderdag en nationale kinderdag. 

 

 

Sponsor een kind in Brazilië


Compassion Nederland maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten