Hoe kun je schrijven?

Je kunt hier je brief online schrijven en versturen. Daar kun je ook foto's in uploaden en leuke bijlages kiezen om mee te sturen. Digitale brieven zijn de snelste en voordeligste manier om te schrijven. Maar je kunt je brief ook per post aan ons versturen, deze scannen wij dan in en verzenden deze digitaal naar het land waar je sponsorkind woont. Je kunt hiervoor bij ons briefpapier aanvragen.

Wat kun je schrijven?

Hier vind je schrijftips en voorbeeldbrieven. Je mag cadeautjes meesturen, als ze maar van papier zijn. Het maximale formaat is A4 met een dikte van 0,6 cm (vanwege postafspraken). Deze cadeautjes worden los van je brief verstuurd (de brief wordt gescand en digitaal verstuurd). Schrijf op al je cadeautjes jouw naam en sponsornummer en de naam en het kindnummer van je sponsorkind. Je kunt hiervoor ook voorbedrukte etiketten bij ons aanvragen.

Wanneer is mijn brief er?

Als je je brief via de website schrijft, gaat deze direct digitaal naar het land van je sponsorkind. Daar vertalen de collega's van het veldkantoor de brief en printen deze met eventuele bijlagen.
De brief gaat dan naar het Compassion-project waar hij aan je sponsorkind wordt gegeven.
Dit duurt totaal zo'n 5 weken.

Brieven van je sponsorkind
Als je sponsorkind kan schrijven, schrijft hij zelf. Soms helpt een ouder of projectmedewerker. Als hij nog niet kan schrijven zit hij erbij en maakt bijvoorbeeld een tekening. We stimuleren de kinderen zo persoonlijk mogelijk te schrijven en om jouw brief te beantwoorden. In de ene cultuur gaat dat beter dan in de andere, en het verschilt ook per kind. Zie het daarom vooral als jouw opdracht om een sponsorkind te ondersteunen zonder teveel terug te verwachten.

Brieven voor je sponsorkind
Een brief krijgen is belangrijk voor je sponsorkind. Kinderen die regelmatig brieven ontvangen, presteren beter op school en zitten beter in hun vel. Veel kinderen horen thuis niet vaak hoe waardevol ze zijn, dus de bemoedigingen van hun sponsor zijn voor hen heel inspirerend.

Hoe vaak krijg je een brief?

Dat hangt ervan af hoeveel jij zelf schrijft. Je krijgt minstens 2 brieven per jaar, maar als je meer schrijft, schrijft je sponsorkind ook vaker. Je krijgt maximaal 6 brieven per jaar.

  • Kinderen tot 9 jaar schrijven een invulbrief - zo kom je steeds meer te weten over hem of haar!
  • Als je een extra gift van meer dan (omgerekend) $18 geeft, ontvang je een bedankbrief.
  • Bij giften vanaf $54 wordt er in de brief één of meerdere foto’s toegevoegd.

Veelgestelde vragen over schrijven

Kan ik ook foto's en andere bijlagen met mijn brief meesturen?

Ja! Het is hartstikke leuk voor jouw sponsorkind om foto's te krijgen. Zo komen de brieven nog meer tot leven. Je kunt ze uploaden nadat je de brief hebt geschreven. Deze foto's worden dan in het land van jouw sponsorkind uitgeprint en toegevoegd aan de brief. Klik hier voor tips.

Naast foto's kun je ook kiezen uit diverse kleurplaten en andere materialen om bij te voegen bij je brief. Voor alle leeftijden zit er wel iets tussen.

Als je handmatig schrijft, is het ook mogelijk om foto's en andere (papieren) bijlagen op te sturen. Zorg er dan wel voor dat dit voorzien is van de stickers die je hebt gekregen. Daarop staan de jouw persoonlijke nummers zodat wij ervoor kunnen zorgen dat de brief met bijlagen op de juiste plek terecht komt.

Kan ik kleding en pakketjes aan mijn sponsorkind sturen?

Ja, maar niet rechtstreeks. Dat komt door internationale postafspraken. Je kunt een extra gift aan je sponsorkind overmaken, waarmee terplekke een cadeau, kleding of gebruiksvoorwerp wordt gekocht.

Je kunt wel papieren bijlagen van maximaal A4-groot en 0,6 cm dik met je brief meesturen. Hier vind je een aantal tips.

Deze papieren bijlagen worden los van je brief naar je sponsorkind verstuurd (je brief wordt ingescand en wordt digitaal verzonden zodat deze zo snel mogelijk aankomt).

Hoe lang doet mijn brief erover om bij mijn sponsorkind te komen?

Je brief doet er zo'n 5 weken over om bij je sponsorkind aan te komen.
Dit gaat als volgt:

1. Jij schrijft een handgeschreven brief of online via onze website.
2. Wij scannen de handgeschreven brief en sturen deze digitaal naar het veldkantoor in het land van je sponsorkind.
3. Onze collega's in het veldkantoor vertalen en printen de brieven met eventuele bijlagen.
4. De brief wordt naar het Compassion-project gebracht waar deze aan je sponsorkind wordt gegeven.

De brief die je sponsorkind schrijft, ondergaat precies hetzelfde proces en ligt dus ook met zo'n 5 weken in je brievenbus.

Waar kan ik terecht met vragen over een brief van mijn sponsorkind?

Dat kan via de serviceafdeling van Compassion Nederland. We helpen je graag verder! 

Telefoon: 055-5994422 (tijdens kantooruren)
E-mail: info@compassion.nl

Waar kan ik de brief voor mijn sponsorkind naar toesturen?

De snelste manier om een brief aan je sponsorkind te schrijven, is via deze website.
Mocht je toch een papieren brief willen sturen, zorg dan dat deze voorzien is van jouw naam en sponsornummer en de naam en het kindnummer van je sponsorkind. (Gebruik hiervoor eenvoudig de etiketten die je in de sponsormap hebt ontvangen.)
Deze brief kun je dan sturen naar:

Compassion Nederland
Postbus 1340
7301 BN Apeldoorn

Kan ik in de taal van mijn sponsorkind schrijven?

Ja! Als je de lokale taal van je sponsorkind beheerst, dan mag je gerust in die taal schrijven. De brief kan dan direct worden doorgestuurd naar je sponsorkind, zonder tussenkomst van een vertaler. De brief van je sponsorkind ontvang je altijd met een Engelse vertaling en desgewenst met een Nederlandse vertaling bijgevoegd. 

Ben je het Engels machtig, dan mag je de brief in het Engels schrijven (graag zelfs!). Wil je liever in het Nederlands schrijven, dan zorgen wij voor een Engelse vertaling van je brief. Je sponsorkind ontvangt altijd jouw originele tekst met een aparte vertaling.

Moet ik brieven schrijven en waarom is schrijven zo belangrijk?

Nee, maar we moedigen je wél aan om dit te doen, omdat het je sponsorkind erg bemoedigt. De kinderen kijken uit naar post van hun sponsor en vaak worden de brieven bewaard en herlezen. Voor veel kinderen betekent het feit dat iemand aan hen denkt veel voor hun zelfbeeld. 

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat kinderen die brieven ontvangen over het algemeen beter presteren dan kinderen zonder schrijvende sponsor. Je kunt hier ook online je brief schrijven en een foto meesturen.

Heb je besloten om niet te schrijven, dan kunnen wij een aparte schrijfsponsor toewijzen, die het contact met je sponsorkind onderhoudt. Deze schrijfsponsor ontvangt de brieven van je sponsorkind en reageert hierop. Om de 2 jaar ontvang je nog wel een nieuwe foto van je sponsorkind. Wil je graag dat iemand anders het schrijven overneemt, neem dan contact met ons op

Kan ik e-mailen met mijn sponsorkind?

Nee, vanwege veiligheidsoverwegingen kunt je niet rechtstreeks met je sponsorkind e-mailen. Wel kun je online een brief schrijven, welke wij als e-mail doorsturen naar het Compassion-kantoor in het betreffende land. Daar wordt de mail geprint en naar je sponsorkind gestuurd. Hierdoor is je brief veel eerder op de plaats van bestemming.

“Armoede is te splitsen in fysieke armoede en psychische armoede. Die laatste is misschien nog wel de zwaarste soort. Psychische armoede bestaat uit een stem die zegt dat je niets waard bent; dat je er niet toe doet. Een stemmetje dat zegt dat je niet geliefd bent. Mijn sponsor Heather schreef me dat ze van me hield en dat ik er mocht zijn. In het begin vond ik dat lastig te geloven, maar ze bleef die woorden herhalen en langzaam begon de waarheid tot me door te dringen. Heather hielp mij om die stem tot zwijgen te brengen. Om te overleven heb je eten en drinken nodig, maar minstens zo noodzakelijk is het om van iemand te horen: ‘Ik houd van jou.’”
Richmond Wandera
Voormalig sponsorkind uit Uganda