Veel gestelde vragen


Kun je onderstaand geen antwoord vinden op je vraag?
Wij helpen je graag verder! Mail naar field-experience@compassion.nl of bel 055 599 44 22.

Wat is de waarde van een bezoek aan het sponsorkind?

Een persoonlijke ontmoeting met je sponsorkind maakt diepe indruk. Een kind, dat in armoede moet leven heeft vaak een laag zelfbeeld. Ze voelen zich arm, zijn hopeloos en denken dat ze niet belangrijk zijn. Dit ontstaat door de armoede, waarin ze moeten overleven. Niemand zegt daar tegen het kind: “Jij bent bijzonder, jij bent van waarde, jij bent belangrijk”. Een sponsor laat dit juist wel aan het kind zien. Juist daarom is een ontmoeting met het kind vaak levensveranderend. Ook de sponsor zelf zal merken dat het een enorme indruk zal maken op zijn leven – het is een interactie en echt van belang voor zowel de sponsor als het kind. We willen je daarom ook stimuleren om de verhalen van andere sponsors te lezen, die hun sponsorkinderen al bezocht hebben. Je kunt dat hier lezen: www.compassionreizen.nl

Hoe wordt het bezoek aan mijn sponsorkind geregeld als ik hem of haar wil bezoeken?

Als jij je sponsorkind wilt bezoeken, is het handig om van te voren al een bezoekdatum vast te stellen. Via onze website kun je het bezoek aanvragen door het invullen van het aanvraagformulier.  Nadat wij alle gegevens hebben ontvangen, nemen wij contact op met het betreffende veldkantoor om het bezoek aan te vragen. Als de aangevraagde data akkoord zijn, ontvang je van ons een voorstel voor het bezoek en de kosten voor deze dag. Als je akkoord gaat met het voorstel en de kosten, zal Compassion het bezoek bevestigen en je alle informatie geven.

Wat gebeurt er als Compassion het bezoek niet kan organiseren op de gewenste datum?

Soms is het niet mogelijk om op een bepaalde datum je sponsorkind te bezoeken. Denk hierbij aan de vakanties of eventuele examens van je sponsorkind. Wij zullen dan samen met jou kijken of er een mogelijkheid is voor een ander bezoekdatum.

Heb ik een contactpersoon in het land waar mijn sponsorkind woont?

Ja! Het is erg belangrijk om bij aankomst in het land van je sponsorkind telefonisch contact op te nemen met één van de lokale Compassion-medewerkers. Wij zullen ervoor zorgen dat je die telefoonnummers van ons ontvangt, voordat je Nederland verlaat. Vlak voor het bezoek kun je dan de laatste details en de ontmoetingstijd en –plaats afstemmen met deze lokale contactpersoon. 

Hoe ziet een dag eruit als ik mijn sponsorkind ga bezoeken?

Allereerst ontmoet je de medewerker van Compassion die het bezoek zal begeleiden. Deze medewerker zal je voorstellen aan je sponsorkind. Meestal is het kind samen met een ouder of verzorger. Het kan ook zijn dat er een medewerker van het project van je kind aanwezig is. Het bezoek begint vaak op het project waar je sponsorkind naartoe gaat. Hier volgt het kind het programma van Compassion. Hierna volgt een bezoek bij de familie van je sponsorkind thuis. Soms is er nog een mogelijkheid om een gezamenlijke activiteit te ondernemen of te lunchen met je sponsorkind en zijn/haar familie. Waar het bezoek ook zal zijn, je krijgt in ieder geval de mogelijkheid om je sponsorkind beter te leren kennen. Je kunt vragen stellen, cadeautjes geven en met elkaar eten.

Hoelang kan ik mijn sponsorkind(eren) bezoeken?

Het bezoek aan je sponsorkind zal ongeveer zes uur duren.

Kan het kind ook naar mij worden gebracht?

Mocht je niet in de gelegenheid zijn af te reizen naar het gebied waar je sponsorkind woont, gaan we proberen om je sponsorkind bij je te laten komen, op de plaats waar je dan bent. Het zou fijn zijn als je het laat weten, voordat je vertrekt. Dan kunnen we dit ook bij je bezoek duidelijk vermelden. Soms is een bezoek in het gebied, waar je sponsorkind leeft, niet veilig. Het veldkantoor zal ons dat vertellen, nadat wij een bevestiging van je bezoek hebben doorgegeven. Dan zal gekeken worden naar een veiligere plaats om je kind te bezoeken en wordt dat ook aan je verteld.

Wat voor activiteiten kan ik tijdens het bezoek doen?

Ons veldkantoor komt met een voorstel voor je bezoek. Ook kun jij je voorkeur aan ons doorgeven. Misschien wil je wel met je kind naar een dierentuin o.i.d. toe. Zelf vinden we het erg waardevol als jij naar het huis van je sponsorkind gaat. Ook een bezoek aan het Compassion-project, waar je kind naar toe gaat, wordt enorm op prijs gesteld.

Kan ik de familie van het kind ook ontmoeten?

Meestal zal er een ouder of verzorger aanwezig zijn als je je sponsorkind ontmoet. Als je de mogelijkheid hebt om naar het huis van het kind te gaan, dan zal er ook gelegenheid zijn om de andere familieleden te ontmoeten. Als je kind naar een andere locatie wordt gebracht, is er meestal een familielid bij het kind. Wil je ons voor vertrek laten weten wat je zelf wilt? Wij proberen er zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Kan ik ook cadeautjes voor het kind meenemen?

Natuurlijk! Het is zeker mogelijk om cadeautjes mee te nemen voor je sponsorkind en de familie. Kijk ook eens op onze lijst met suggesties voor cadeaus en tips voordat je een bezoek gaat brengen.

Ik spreek de taal van het kind niet. Hoe kan ik dan communiceren met hem/haar?

Compassion zorgt ervoor dat er altijd een vertaler aanwezig is, zodat je met je sponsorkind kunt communiceren.

Ik spreek de taal van het kind vloeiend. Is er dan ook een begeleider nodig tijdens het bezoek?

Ook al spreek je de taal van het kind vloeiend, Compassion zal toch zorgen dat er een begeleider tijdens het bezoek is. Dit is ook belangrijk in het kader van de bescherming van het kind.

Waarom is het niet mogelijk om mijn sponsorkind in de vakantie of het weekend te bezoeken?

Als Compassion vinden we het belangrijk om respect te hebben voor de vrije tijd van onze medewerkers. In vakanties zijn de veldkantoren vaak gesloten. Ook het Compassion-project, waar je kind heen gaat, is meestal dicht. Stafmedewerkers hebben dan de tijd om met hun geliefden samen te zijn. De kinderen bezoeken in die periode meestal niet het Compassion-project.  Veel kinderen gaan met hun familie naar een ander deel van het land om daar familie te bezoeken. De meeste stafmedewerkers zijn ook vrijwilligers. Zij werken dus in hun eigen tijd. Juist daarom is het belangrijk dat er een periode is om te rusten, zodat ze daarna met nieuwe energie weer met de kinderen kunnen werken.

Waarom moet er vooraf zoveel worden geregeld?

Onze veldkantoren zijn verantwoordelijk voor het coördineren en organiseren van de bezoeken aan de sponsorkinderen. Dit betekent dat ze dat niet alleen doen voor Compassion in Nederland, maar wereldwijd. Daarom is het belangrijk dat de veldkantoren voldoende informatie hebben en voldoende tijd om de bezoeken goed te kunnen plannen en coördineren. Er moet immers contact gezocht worden met de familie van het sponsorkind, maar ook met de plaatselijke staf van Compassion. Daarnaast moet er contact zijn met het veldkantoor, met het kantoor van Compassion in Nederland en natuurlijk ook nog met de sponsor. Dit vraagt om goede coördinatie en tijd.

Ik weet nog maar net dat ik naar het land van mijn sponsorkind ga. Is er echt acht weken voorbereidingstijd nodig of kan ik dan toch mijn kind bezoeken?

Normaal geeft Compassion een voorbereidingstijd aan van acht weken, maar ook wij beseffen dat niet alle sponsors in de gelegenheid zijn om dit op tijd aan ons door te geven. Leg daarom toch je verzoek aan ons voor. We zullen altijd kijken of er  een mogelijkheid is om je sponsorkind te kunnen ontmoeten. We hopen wel op begrip van jouw kant, want Compassion is gebonden aan andere afspraken en soms is het niet mogelijk om alles op een korte termijn te regelen. Als het daarom echt niet mogelijk is om je sponsorkind te bezoeken, is er altijd een mogelijkheid om een cadeau voor hem/haar achter te laten op het Compassion-kantoor.

Kan Compassion ook de internationale vlucht naar het land van het sponsorkind regelen?

Als het om een bezoek gaat, dan regelt Compassion alleen alles op de dag van het bezoek. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de reis naar het land. Ook moet je zelf voor accommodatie zorgen. Je kunt hiervoor altijd contact opnemen met een reisorganisatie en indien nodig kan Compassion een suggestie geven.

Welke inentingen heb ik nodig?

Voor vaccinaties en/of advies over het voorkomen van malaria en andere ziektes kun je contact opnemen met je huisarts of de GGD.

Heb ik een paspoort of visum nodig voor het land? Als dat nodig is, hoe kom ik hier dan aan?

Een paspoort is altijd nodig als je vanuit Nederland naar een ander land wilt reizen. Voor sommige landen is ook een visum nodig. Je kunt dit navragen bij je reisbureau en je moet dit visum zelf aanvragen.

Waarom moet ik een VOG verklaring aanvragen en wat zijn de kosten daarvan?

Compassion heeft de verantwoordelijkheid om alle kinderen die in de programma’s worden geholpen, te beschermen. Ons beleid op kinderbescherming vereist dat iedere bezoeker aan een kind of project voor vertrek een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) aanvraagt en de door Compassion opgestelde Verklaring voor de Bescherming van Kinderen ondertekent. De kosten voor het aanvragen van een VOG komen voor rekening van de sponsor. De kosten voor de aanvraag zijn ca. € 25,00.

Is een kopie van een al afgegeven VOG ook voldoende?

Heb je al eerder een VOG ontvangen? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen kijken of deze voldoet aan de screeningsopties die nodig zijn voor een bezoek aan een Compassion-project. De VOG mag niet ouder zijn dan 2 jaar.

Zijn er kosten verbonden aan het bezoek van mijn sponsorkind? Met welk bedrag moet ik rekening houden?

Ja, er zijn kosten verbonden aan het bezoek. Zo zijn er kosten voor het vervoer, de maaltijden, eventuele overnachting, en de begeleiding vanuit Compassion. Deze kosten zijn afhankelijk van dat wat er nodig is om het bezoek mogelijk te maken. Elk bezoek is immers uniek. Van te voren zullen wij je altijd inlichten over de kosten deze kunnen variëren van 20 euro tot 300 euro. Het is altijd goed om rekening te houden met onvoorziene kosten.

Zijn er ook kosten verbonden aan het administratieve werk?

Ja, er zijn ook kosten verbonden aan het werk dat Compassion moet doen om dit bezoek mogelijk te maken. Er gaan nu nog maar weinig sponsors op bezoek bij hun sponsorkind en daarom vinden wij het niet correct om de inkomsten van sponsorgelden te gebruiken om deze kosten te dekken. Daarom berekenen wij € 30,00 administratiekosten per bezoek.

Mag ik geld aan het kind of zijn of haar familie geven?

Bezoekers mogen niet zelf geld geven aan het Compassion-project , een stafmedewerker, het sponsorkind of zijn/haar familie. Dit kan problemen geven en juist een negatief effect hebben op de gemeenschap. Daarom willen we je vragen om, als je een gift wilt geven, dit naar de Compassion over te maken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Lees hier meer.

Kan ikzelf ook contact leggen met een veldmedewerker van Compassion om een bezoek te regelen?

Het is niet mogelijk om zelf contact op te nemen met een veldkantoor van Compassion. Alle aanvragen worden vanuit Nederland behandeld.

Ik ga op bezoek in een land dichtbij waar mijn sponsorkind woont. Kan ik ook dan mijn sponsorkind ontmoeten?

Het is voor Compassion niet mogelijk om een kind naar een ander land te brengen. Dat betekent dus dat je dan zelf voor mogelijkheden moet zorgen om naar het land van het kind te komen en zo je sponsorkind te kunnen bezoeken in het land waar hij of zij woont.

Ik kan niet naar het land van mijn sponsorkind reizen. Is er een mogelijkheid dat het sponsorkind naar Nederland komt om mij daar te bezoeken?

Dit is beslist niet mogelijk. Compassion heeft geen mogelijkheden om sponsorkinderen naar Nederland te laten reizen voor een bezoek. De enige manier om je kind te zien is om zelf naar het land te reizen, waar het kind woont. Het is eventueel ook mogelijk om aan te sluiten bij een georganiseerde groepsreis van Compassion.

Wanneer vertel ik mijn kind dat ik op bezoek kom? Kan ik dit aan mijn sponsorkind schrijven?

Het beste is om een kind van te voren niet te vertellen dat je op bezoek komt. Dit kan pas als het van twee kanten is bevestigd en de sponsor echt in het land is aangekomen. Hierdoor sluiten we  de kans op een teleurstelling bij het kind zoveel mogelijk uit, zeker als plannen gewijzigd moeten worden. Een aantal dagen voor het bezoek zal het kind ingelicht worden door de Compassion-medewerkers.

Ik ga naar het land van mijn sponsorkind toe, maar heb te weinig tijd om het kind ook echt te bezoeken. Kan ik dan toch een gift geven?

Ja, dit is zeker mogelijk. Je kunt dan contact opnemen met Compassion Nederland. Zij kunnen je de juiste informatie geven over de gift, die je aan je sponsorkind kunt geven en waar je het cadeau kunt afgeven in het land zelf. Je kunt ook via onze website een gift geven.

Zelf ga ik niet naar het land van mijn sponsorkind toe, maar wel een vriend of familielid van mij. Is het mogelijk dat deze persoon mijn sponsorkind gaat bezoeken?

Ja, dit is zeker mogelijk! Ook hier hebben we regels voor. Het moet voor het kind wel duidelijk zijn dat het een vriend of familielid van je is, die hem of haar bezoekt. Ook hebben wij hiervoor toestemming nodig van de sponsor en gelden dezelfde regels voor het aanvragen van bezoeken die vermeld staan op onze website.

Ik ga naar een land toe, waar Compassion werkt. Ik sponsor daar geen kind. Is het dan toch mogelijk om een project van Compassion te bezoeken?

Als je in een land bent, waar ook een kantoor van Compassion is, dan kunnen we je helpen om één van de Compassion-projecten te gaan bezoeken. Je hebt dan de gelegenheid om de plaatselijke medewerkers te ontmoeten en tijd met de kinderen, die er op die dag zijn door te brengen. Neem contact met ons op als je een Compassion-project wilt bezoeken.

Mijn sponsorkind is niet meer in het project van Compassion. Kan ik het dan nog wel bezoeken?

Als een kind niet meer naar het project van Compassion gaat, is het erg lastig om een bezoek te regelen. Als een kind korter dan zes maanden uit het project is dan kunnen we kijken of een bezoek misschien nog mogelijk. Toch kunnen we je geen zekerheid hierover geven. Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op zodat we kunnen kijken wat er mogelijk is.

Mijn sponsorkind vraagt mij om vriend te worden op Facebook. Hoe ga ik hiermee om?

Vanwege veiligheidsoverwegingen is het niet aan te raden contact met je kind te onderhouden via facebook. Wel kun je online een brief schrijven, dat wij als e-mail doorsturen naar het Compassion-kantoor in het betreffende land. Daar wordt de mail geprint en naar je sponsorkind gestuurd. Hierdoor is je brief veel eerder op de plaats van bestemming.

Ik reis niet alleen en kom op bezoek met medereizigers. Wat moeten zij regelen voor dit bezoek?

De personen die met jou meereizen zullen ook een VOG moeten aanvragen en het document voor de bescherming van kinderen ondertekenen en naar ons toesturen.

Als ik in het land van mijn sponsorkind ben aangekomen, wat moet ik dan doen als er onverwacht iets tussenkomt of mijn plannen wijzigen?

Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je contactpersoon ter plaatse en wij stellen het op prijs als je ook het kantoor Nederland op de hoogte brengt.

Compassion Nederland maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten