Vliegticket naar mijn sponsorzus


Gesa van Delft won een schrijfwedstrijd voor kinderverhalen van het ND en Royal Jongbloed. De prijs: een boek uitgeven. Dit was voor de 47-jarige verpleegkundige een kans die ze niet kon laten liggen. Het kinderboek Vliegticket naar mijn sponsorzus werd een feit. Een boek over de ontmoeting met haar sponsorkind uit Rwanda. Compassion sprak met de schrijfster.

Geboren in Rwanda
"Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in Rwanda. Mijn zus en ik zijn hier ook geboren. Mijn vader werkte als bouwkundige in de zending, mijn moeder als verloskundige. Toen ik 1 jaar was, zijn we naar Nederland verhuisd. Mijn ouders deelden altijd veel over hun tijd in Rwanda. Ze vertelden verhalen en lieten filmpjes en foto’s zien. Het leefde echt thuis. De wens om terug te gaan was er altijd, alleen was dit niet mogelijk door de burgeroorlog." Toen Gesa een kindje bij Compassion ging sponsoren, was het voor haar meteen duidelijk dat het een kind uit haar geboorteland moest zijn.

De ontmoeting
In 2010 kwam het moment dat Gesa met haar gezin weer terugging naar Rwanda. Drie weken lang reisden ze naar de plekken waar haar ouders hadden gewerkt. Tijdens de reis ontmoette ze ook het meisje dat ze sponsort. "Dit was een hele speciale ontmoeting," vertelt Gesa. "Ze was toen bijna 11 jaar en sprak geen Engels. Gelukkig was er een tolk aanwezig. We gingen op huisbezoek, alle buren en familieleden kwamen langs. We bezochten ook de school en het Compassion-project. Door het bezoek is later ook ons brief-contact persoonlijker geworden."

"Als je op reis gaat, kan er iets gebeuren waardoor je in beweging komt."

Het boek
"Ik wilde graag over deze ervaring schrijven. Mijn boek gaat over de ontmoeting tussen twee werelden." In het boek lees je over Sarah die bijna van de basisschool afgaat. Ze gaat met haar vader naar Rwanda, om haar sponsorzus Odile op te zoeken. Alles loopt anders dan verwacht. "Het begint ermee dat je wilt weten wie de ander is. Als je op reis gaat, kan er iets gebeuren waardoor je in beweging komt. Dit wilde ik graag aan kinderen vertellen op een manier die bij hen aansluit."

Het boek is te koop bij alle christelijke boekhandels of online via onderstaande button.