Waarom werken we in Sri Lanka

Sri Lanka wordt ook wel de ‘parel van de Indische Oceaan’ genoemd. Het eiland wordt gescheiden van India door een 48 kilometer brede Palkstraat. Sri Lanka is anderhalf keer zo groot als Nederland, maar heeft een veel diverser landschap. Van bergen tot koraalriffen, van vruchtbare akkers tot woestijngebieden. Maar dit prachtige land kennen we ook van de twintig jaar durende oorlog van de Tamil-tijgers tegen de regering.

Sri Lanka is een ontwikkelingsland waar bijna een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Dit geldt vooral voor het platteland waar meer dan tachtig procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. De situatie in het noorden en oosten is erg slecht door de effecten van de burgeroorlog. Daarnaast heeft de tsunami van 2004 zijn sporen achtergelaten. Zeker dertigduizend mensen zijn overleden en anderhalf miljoen mensen werden dakloos.


Sri Lanka

Nederland

Populatie

22,5 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 73
Vrouwen: 80

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

8,2 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

3.500

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

95,6%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

95,1%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 6,4% Vrouwen: 8,3%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan  $1,90 per dag moeten leven.

6,7%


Wat doen we in Sri Lanka

Sinds 2010 werkt Compassion in Sri Lanka. Momenteel nemen er 14.347 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 75 projecten. In Sri Lanka is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Compassion in Sri Lanka in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Sri Lanka in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

Sponsor een kind in Sri Lanka