De situatie in Haïti

Op Haïti blijft het aantal besmettingen met COVID-19 toenemen en komen er vele (veelal besmette) Haïtiaanse migranten terug uit buurlanden. Er zijn begin november 9.057 besmettingen van COVID-19 en 232 doden gemeld. Veel Haïtianen hebben een diep wantrouwen jegens de overheid en de gezondheidsautoriteiten en geven er de voorkeur aan zichzelf thuis te behandelen. Bovendien stonden klinieken en ziekenhuizen al vóór de pandemie onder druk, aangezien veel Haïtianen zorg nodig hebben voor chronische gezondheidsproblemen zoals ondervoeding, diabetes en hypertensie. De regering heeft een avondklok ingesteld van middernacht tot 04.00 uur en het is verplicht maskers in het openbaar te dragen. De burgerlijke onrust houdt aan, aangezien anti-regeringsdemonstranten op 17 oktober wegen blokkeerden en branden staken in de hoofdstad Port-au-Prince. Veel leerlingen keerden in augustus weer terug op school in klassen van maximaal 30 leerlingen. De regio zet zich schrap voor het orkaanseizoen en is al hard getroffen door de tropische storm Laura. Door de extreme armoede in het land is het voor de gezinnen vaak moeilijk om zich te houden aan de lockdown maatregelen. Ze moeten naar drukbezochte markten in de open lucht voor voedsel. Het virus verspreidt zich snel in dichtbevolkte wijken waar heel beperkt toegang is tot stromend water.

Wat we nu doen in Haïti

Medewerkers en vrijwilligers zijn teruggekeerd naar de Compassion-projecten in het hele land. Ze zijn begonnen geleidelijk te heropenen voor groepsactiviteiten, terwijl ze de aanbevelingen voor de volksgezondheid opvolgen. Partnerkerkwerkers hebben 162.427 voedselpakketten en 92.192 hygiënekits kunnen afleveren en hebben medische hulp geboden aan 12.756 mensen.

Update 23 november

De impact van COVID-19

 

Hoe gaat het...


... op de projecten?
Momenteel zijn gaan de Compassion-projecten in Haïti weer voorzichtig open. Medewerkers ontvangen kleine groepen kinderen en geven weer les en training met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen. Verder blijven de medewerkers in nauw contact met de sponsorkinderen en als het mogelijk is bezoeken ze de kinderen thuis, met inachtneming van de richtlijnen. Inmiddels zijn er duizenden voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan kinderen en hun families.

... met de brieven?
Op dit moment lopen de meeste brieven vertraging op in de bezorging bij de kinderen in Haïti. Nu de projecten weer open gaan en kinderen weer naar het project kunnen, ontvangen ze de brieven die in de tussentijd zijn geschreven. Blijf gerust bemoedigende brieven schrijven naar je sponsorkind!

... met de giften?
Giften worden met een vertraging overgedragen aan de sponsorkinderen en hun families. Gezinnen besteden de gift aan datgene waar op dat moment het meest behoefte aan is, dit kan ook voedsel zijn, maar ook het betalen van de huur bijvoorbeeld.

Hoe kan ik helpen?


Bidden
Je kan de sponsorkinderen en hun families steunen door voor hen te bidden. 

Brief schrijven
Je kan een brief of kaart aan je sponsorkind schrijven en om hem/haar te bemoedigen. Dit kan via MyCompassion, je eigen Compassion-omgeving. 

Kind- of familiegift geven
Je kan je sponsorkind en zijn/haar familie ondersteunen door een kind- of familiegift te geven. In tijden van COVID betekent dit dat een kindgift wordt besteed aan het kopen van voedsel bijvoorbeeld. 

Zoek een sponsor voor een kind
Je kan een sponsor zoeken voor een kind door het profiel van het sponsorkind te delen op je eigen social media kanalen bijvoorbeeld. Daarnaast kan je ook vrienden en familie vragen om een kind te sponsoren. 

Sponsor een kind in Haïti