Waarom werken we in Guatemala

Guatemala kent een geschiedenis van onderdrukking en schending van de mensenrechten. Vooral de oorspronkelijke bevolking: de Maya-indianen, zijn het slachtoffer geworden van volkerenmoord. Veel conflicten hebben te maken met sociale ongelijkheid. Ook vandaag de dag kennen veel Guatemalteekse families extreme armoede. Veel mensen trekken weg uit Guatemala naar Mexico en de Verenigde Staten.

In Guatemala leeft maar liefst 75 procent onder de armoedegrens. Dit komt onder meer doordat slechts een kwart van de bevolking werk heeft. Het werk is vooral te vinden in de landbouw, mijnbouw, handel en industrie. Daarnaast is het onderwijs en de gezondheidszorg erg slecht. Ook werd Guatemala berucht vanwege de koelbloedige moorden op straatkinderen door zogenaamde 'schoonmaakploegen' die genoeg hadden van het 'zwerfvuil' in hun buurt.


Guatemala

Nederland

Populatie

16,5 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 69 
Vrouwen: 73

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

23,3 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

46.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

92,8%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

63,9%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 12,6%
Vrouwen: 23,7%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

59,3%

-


Wat doen we in Guatemala

Sinds 1980 werkt Compassion in Guatemala. Momenteel nemen er 59.575 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 211 projecten. In Guatemala is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame snack zoals pannenkoek, groentesoep, tortilla's, ananassap, bonensandwich, warme rijstdrank, havermout of cornflakes.
Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals kamp, worshipavonden, voetbal en sportwedstrijden. En de kinderen kunnen terecht voor aanvullende lessen en hulp bij het schoolwerk.

Compassion organiseert ook ouderbijeenkomsten waar de ontwikkeling van het kind besproken wordt. Daarnaast zijn ze welkom bij bijeenkomsten over gezondheid en ouderschap. Ook worden ze betrokken bij het plan dat kinderen voor hun toekomst schrijven.

Compassion in Guatamala in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Guatamala in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"Ik vind het leuk om onze kinderen te interviewen en te vragen naar hun favoriete aspect van het bijwonen van een project. Één kind vertelde me eens dat zijn favoriete ding om naar een project te gaan, het krijgen van een bord eten was en het kunnen vragen om een tweede als hij nog steeds honger had."

- Jose Caros Prem, directeur Compassion Guatemala

Lees hier de hele brief die Jose Carlos Prem schreef aan sponsors van een kind in Guatemala.

Sponsor een kind in Guatemala