Waarom werken we in Ecuador

Ecuador betekent in het Spaans: evenaar. En dat is precies waar het land ligt. Ecuador is een prachtig land van besneeuwde bergen en ondoordringbare jungles. Het is rijk aan olie en bekend vanwege de export van bananen, garnalen en in, mindere mate, koffie, tabak en cacao. Toch gaat het in economisch opzicht niet goed met Ecuador. Eigenlijk is het land de schuldencrisis van 1982, toen ontwikkelingslanden boven hun vermogen geld leenden, nooit te boven gekomen. Bijna geen enkel andere Latijns-Amerikaans land zit zo diep in de schulden als Ecuador.

Ecuador kent wel al een tijd rust en vrede, maar het land lijkt maar niet uit de schulden te komen. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat zeker 45 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Het verschil tussen arm en rijk is erg groot. De blanken hebben nog steeds de topposities, terwijl de indianen als tweederangs burgers worden gezien. In het gevecht om een plekje op de economische ladder staan kansarme kinderen altijd onderaan.

 

Ecuador

Nederland

Populatie

16,4 miljoen

17 miljoen

Levensverwachting

Mannen: 74
Vrouwen: 80

Mannen: 79
Vrouwen: 83

Kindersterfte onder 5 jaar

15,9 / 1.000

3,6 / 1.000

Aantal mensen met HIV/aids

36.000

23.000

Mensen met beschikking over gezuiverd drinkwater

86,9%

100%

Mensen met beschikking over behoorlijk sanitair

84,7%

97,7%

Analfabetisme

Mannen: 4,6%
Vrouwen: 6,7%

Totaal: 1,5%

Mensen die van minder dan $1,90 per dag moeten leven

21,5%

-


Wat doen we in Ecuador

Sinds 1974 werkt Compassion in Ecuador. Momenteel nemen er 98.730 kinderen deel aan projecten. In totaal heeft Compassion er 283 projecten. In 2006 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

In Ecuador is onderwijs gratis. De sponsorkinderen gaan dus naar een lokale school. Compassion zorgt ervoor dat alle kinderen ook daadwerkelijk naar school kunnen door hen te voorzien van verplichte schoolmaterialen zoals een schooluniform, boeken, transport naar school en overige schoolspullen.

Op de dagen dat de kinderen op het project zijn, krijgen ze een voedzame maaltijd met voldoende koolhydraten, groenten en vitamines. Daarnaast krijgen ze een gezonde snack en kinderen onder de vijf jaar krijgen standaard extra eten mee naar huis om ondervoeding te voorkomen.

Verder kunnen de kinderen deelnemen aan activiteiten zoals voetbal, kunstlessen, muziek en dans en worship. Ouders kunnen tweemaandelijks deelnemen aan workshops over ouderschap en religie.

Compassion in Ecuador in tijden van COVID-19
Wil je meer weten over hoe Compassion werkt in Ecuador in tijden van COVID-19? Lees meer op de extra pagina. 

"Onze kinderen en jongeren zien de kerk als hun tweede thuis en de plaats waar ze niet alleen voedsel vinden, maar ook liefde, vrede en zeker heel veel plezier."

- Fernando Puga, directeur Compassion Ecuador.

Lees hier de hele brief die Fernando Puga schreef aan sponsors van een kind in Ecuador.

Sponsor een kind in Ecuador