Dora Luisa is kleuterleidster in een Compassion-project in de stad Juchitán. Dora Luisa, haar man en drie kinderen konden het huis uitvluchten vlak voordat de aardbeving een deel van hun huis deed instorten op het bed waarin ze vlak daarvoor nog lagen te slapen. Dank aan God.

 

 

 

 

Noodhulpfonds

Compassion is nauw betrokken bij sponsorkinderen en hun familie in een rampgebied omdat deze impact heeft op de ontwikkeling van getroffen kinderen. Die hulp bieden we direct of via een partnerorganisatie die lokaal humanitaire hulp biedt. Daarnaast helpt Compassion de lokale kerk en de families van sponsorkinderen om beter voorbereid te zijn op een ramp. Deze hulp bekostigen wij vanuit ons noodhulpfonds.

 

 

Geef een gift aan het noodhulpfonds

Aardbeving in Mexico en Guatemala

Op 8 september trof een aardbeving met een kracht van 8.2 de zuidkust van Mexico. Deze sterkste beving in dit gebied in honderd jaar was te voelen tot in de hoofdsteden van Mexico en Guatemala. In de provicies Chiapas en Oaxaca is de noodtoestand afgekondigd en er zijn continu naschokken. Het regionale ziekenhuis in Juchitán, Oaxaca is ingestort en de overheid heeft een mobiel ziekenhuis ingericht om gewonden in de regio op te vangen. In het hele land zijn meer dan 1100 scholen beschadigd en ze blijven gesloten totdat er passende veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Militaire ingenieurs zijn begonnen met het beoordelen van openbare gebouwen om te bepalen of ze veilig zijn om te gebruiken.

Update 15 september
In de zwaarstgetroffen provincies zijn ongeveer honderd mensen overleden ten gevolge van de aarbeving. Voor zover nu bekend zijn daarbij geen sponsorkinderen of hun verzorgers.

Mexico
Er zijn 15 projecten getroffen, van twee zijn de gebouwen verwoest en negen zijn zwaar beschadigd. Onze kerkpartners hebben inmiddels 52 sponsorkinderen en hun families voorzien van levensmiddelen, schoon drinkwater en/of onderdak. Ook van diverse projectmedewerkers in het getroffen gebied zijn de huizen verwoest. Compassion Mexico is bezig met de planning van wederopbouw, herstart van economische activiteiten en hulp bij traumaverwerking voor de sponsorkinderen en hun families.

Guatemala
In Guatemala bemoeilijken heftige regenbuien het werk van onze kerkpartners en Compassion-medewerkers. Eén project is door de aardbeving tijdelijk gesloten en van elf sponsorkinderen is het huis beschadigd.

Wanneer jouw sponsorkind ernstig getroffen is, nemen we altijd persoonlijk contact met je op.

Update 13 september
Ook het westen Guatemala heeft de zware aardbeving gevoeld die vorige week donderdag Mexico trof. Sommige slechtgebouwde huizen zijn ingestort en er was een tsunami waarschuwing aan de westkust. Compassion Guatemala is druk met het in kaart brengen van de impact van de aardbeving op de sponsorkinderen en de projecten, vooral aan de grens met Mexico. Op dit moment is bekend dat 1 project licht beschadigd is en dat van 11 sponsorkinderen het huis is ingestort of beschadigd.

Update 11 september
Zeker 100 Compassion-projecten waren dit weekend gesloten, omdat er nog naschokken zijn. Ze mogen hun activiteiten pas weer hervatten als de lokale autoriteiten de gebouwen hebben gecontroleerd op instortingsgevaar.
Er zijn nog geen meldingen van getroffen sponsorkinderen, maar het veldkantoor denkt dat minstens 14 projecten in Juchitán en de omliggende regio beschadigd zijn. In de twee zwaarst getroffen provincies zijn 50 Compassion-projecten. De medewerkers en kerkpartners doen er alles aan om in deze lastige omstandigheden zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de impact op de sponsorkinderen en hun families.

Het kantoor van Compassion in Mexico is niet getroffen. De hoogste prioriteit is het herstellen van de communicatie met de verschillende Compassion-projecten en hulp te verlenen in de vorm van medische zorg, huisvesting, schoon water, voedsel en traumaverwerking indien nodig.

Wanneer jouw sponsorkind ernstig getroffen is, nemen we altijd persoonlijk contact met je op.

Bid je met ons mee?

  • Dat er snel duidelijkheid komt over getroffen Compassion-projectenen sponsorkinderen.
  • Voor herstel van communicatie en transport van en naar de zwaarst getroffen gebieden.
  • Voor de kinderen en hun families die hun huis hebben verloren en dat zijn de middelen krijgen om deze te gaan herstellen en herbouwen.
  • Voor veiligheid en gezondheid van de getroffen sponsorkinderen en hun familie, vooral in de provincies Chiapas en Oaxaca.
  • Om veiligheid en kracht voor onze kerkpartners in Mexico en Guatemala die de gezinnen helpen, ook als zij zelf door de aardbeving zijn getroffen en hulp nodig hebben.
  • Om leiderschap en wijsheid voor onze Compassion-medewerkers in Mexico en Guatemala die plannen maken voor langetermijnhulp voor wederopbouw en traumaverwerking.
  • Dat de vele naschokken geen verdere schade veroorzaken of reddingsacties verhinderen.

Compassion Nederland maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten