Supertyfoon Mangkhut richt schade aan op de Filipijnen
Op 15 september kwam supertyfoon Mangkhut met windsnelheden van 280 km/uur aan land in het noorden van de Filipijnen. Dit is vergelijkbaar met kracht waarmee orkaan Irma in 2017 Sint Maarten verwoestte. Er zijn zeker 100 doden en evenzoveel gewonden. Daken zijn van gebouwen gerukt en de stroom viel uit. De hevige regen veroorzaakte aardverschuivingen en overstromingen in een gebied waar ook in juli en augustus tropische stormen er al voor zorgden dat mensen de lager gelegen gebieden aan de kust en bij rivieren moesten ontvluchten. Het zwaarst getroffen noordelijke eiland Luzon wordt ook wel de voedselschuur van het land genoemd. Schade aan gewassen en landbouwgrond worden gevreesd.

Wanneer we horen dat jouw sponsorkind is getroffen, laten we je dit zo snel mogelijk weten.Noodhulpfonds
Voor het verlenen van directe noodhulp doen onze kerkpartners een beroep op ons. Wil je daaraan bijdragen? Geef dan een gift aan het Compassion fonds Noodhulp.

Geef een gift aan

fonds Noodhulp

Update 5 oktober
Compassion heeft een tiental projecten in het getroffen gebied. Daarvan hebben acht projecten tijdelijk een aangepast programma gedraaid. Van 47 sponsorkinderen en hun families is het huis beschadigd en één sponsorkind is huis en persoonlijke bezittingen kwijt door de tyfoon. Wil je danken dat de impact voor de projecten blijkt mee te vallen en bidden voor de kinderen die wel getroffen zijn? Dat ze over hun ervaringen kunnen praten met de Compassion-medewerkers en samen met hun gezin met hulp van de kerk kunnen bouwen aan een toekomst en een nieuwe oogst.

Update 19 september
Interview met Noel Pabiona, directeur van Compassion op de Filipijnen:

"Het was duidelijk dat als tyfoon Mangkhut aan land zou komen, dat het noorden van de Filipijnen hard geraakt zou worden. Bij zo'n dreiging zetten we, sinds een grote tyfoon in 2007, bij Compassion een preventieve evacuatie in werking. Dit houdt in dat onze kerkpartners in het gebied een veilige plek bepalen: zonder gevaar voor aardverschuivingen en overstromingen en stevig genoeg om de heftige windstoten van de tyfoon te weerstaan. Ze bekijken welke gezinnen in overstromingsgevoelige gebieden leven en moedigen hen aan om daar de veilige plek te komen voordat de tyfoon aan land komt. Ook slaan onze kerkpartners voldoende water en voedsel in om de noodsituatie met deze gezinnen een aantal dagen te overleven.

We zien het als Gods zegen en danken Hem dat deze zware tyfoon tot nu toe niet voor doden en gewonden heeft gezorgd onder de sponsorkinderen en hun families. Dat was bijna vijf jaar geleden wel anders toen de net zo zware tyfoon Hayan over een groter deel van het land raasde. We merkten vorige week en ook de afgelopen dagen dat veel mensen getraumatiseerd zijn door die ramp. Gelukkig is inmiddels het grootste deel van de families weer thuis en lijkt de schade aan hun huizen mee te vallen.

De schade aan de projectgebouwen en kerken hebben we nog niet helemaal in beeld kunnen brengen. De wind heeft hier en daar schade aan daken veroorzaakt, maar de meeste getroffen projecten melden dat ze vooral last hebben van de overstromingen door de heftige regen. Gelukkig konden belangrijke documenten en kindbrieven worden veiliggesteld.

Zou je willen bidden dat de hulp snel en efficient terecht komt waar ze het meeste nodig is. Voor de kinderen en gezinnen van wie het huis en hun bezittingen door het water en de wind zijn beschadigd. En om kracht voor de Compassion-medewerkers om juist in deze tijd voor hun gemeenschap van bijzondere betekenis te kunnen zijn."

Update 17 september
De omvang van de schade door supertyfoon Mangkhut blijft nog onduidelijk omdat in de zwaarstgetroffen gebieden de stroom is uitgevallen. In dit gebied, meer dan 400 km bij de dichsbijzijnde Compassion-projecten vandaan, zijn aardverschuivingen en overstromingen de oorzaak van zeker zestig doden. In het noorden zijn de scholen dicht.

Arian, medewerker in een Compassion-project in het noordwesten meldt: "Zondagochtend deed mijn telefoon het weer, maar hadden we nog niet direct stroom. Voor zover ik weet, is dit de sterkste tyfoon die ons hier ooit heeft getroffen. De wind was zo eng en heet veel bomen ontworteld. Bid alstublieft voor de sponsorkinderen en ons allemaal."

Verder naar het zuiden in de provincie Pangasinan, waren ze nog nauwelijks hersteld van de overstromingen door moessonregens in augustus. Esmeralda, medewerker in een van de projecten daar: "Verschillende sponsorkinderen en hun familie verblijven opnieuw in evacuatiecentra of in onze kerk. De wind was heel heftig en het water steeg snel."

Therry is projectdirecteur in de buurt van Manilla: "Het kantoor bij onze kerk is overstroomd. Het is maar goed dat we gisteren wat documenten van de sponsorkinderen hebben verplaatst. Wil je aan ons land denken als je bidt?"

Update 16 september
De zwaarst getroffen provincies zijn Tuguegarao en Cagayan Valley in het noorden en oosten van het eiland Luzon, waar 18.000 mensen met hulp van de lokale overheid en het leger hun toevlucht hebben gezocht in evacuatiecentra. In deze provincies heeft Compassion geen projecten.

In het noordwesten en meer naar het zuiden (ten noordwesten van Manilla) waar en aantal kerkpartners van Compassion zijn, heeft de wind en de regen vooral gezorgd voor overstromingen en beschadiging van daken. Veel sponsorkinderen en hun families zijn uit voorzorg naar evacuatiecentra gegaan. De tijdelijke stroomuitval in de hoofdstad was zaterdagmiddag alweer verholpen.

Update 14 september

Compassion heeft projecten in de noordelijke provincies op het eiland Luzon en ook de hoofdstad Manilla, waar het veldkantoor van Compassion is gevestigd, bevindt zich daar, maar dan aan de zuidkant. Deze week hebben de kerkpartners in het gebied hun rampenplannen in werking gesteld en zijn er korte communicatielijnen geweest met het nationale kantoor via e-mail, sms en sociale media over preventie en evacuatie.

Ook de overheid is in opterste staat van paraatheid laat de Compassion fotojournalist weten twaalf uur voordat de tyfoon wordt verwacht: "Het wordt steeds heftiger in de steden aan de kust en in het noorden. Ook in Manilla en de omringende steden en provincies wordt zware regenval verwacht. Militairen staan ​​klaar om hulp te bieden en meer dan 4 miljoen mensen zijn opgeroepen om de kuststrook en lager gelegen gebieden te verlaten."

Wil je bidden voor de veiligheid van deze gemeenschappen, medewerkers, sponsorkinderen en hun families als de 1.000 kilometer brede storm over hen raast?