Noodtoestand Honduras door dengue-virus


De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de noodklok geluid over de wereldwijde uitbraak van het dengue-virus. Veel gebieden waar Compassion werkt, hebben een verhoogd risico op besmetting. Er zijn meldingen uit projecten in Honduras, Dominicaanse Republiek, Bangladesh en de Filipijnen.


Gewapend met mondkapjes en handschoenen helpen sponsorkinderen bij het schoonmaken van plekken met besmettingsgevaar.

De overheid van Honduras heeft voor tweederde van het land de noodtoestand uitgeroepen omdat de Dengue-uitbraak van half juni nog niet onder controle is. Vanaf half juni zijn al 63 mensen overleden, waaronder ook 3 sponsorkinderen. In sommige gebieden zijn de ziekenhuizen overvol, de overheid heeft hygiënecampagnes opgestart.

Wat is het dengue-virus?
Dengue wordt overgebracht door besmette muggen, met name door de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. De ziekte staat ook bekend als knokkelkoorts. Het is de meest voorkomende door muggen overgebrachte virale infectieziekte. Veertig procent van de wereldbevolking loopt het risico besmet te worden, jaarlijks worden er zo'n honderd miljoen mensen geïnfecteerd. Gemiddeld overlijden er 100.000 mensen per jaar aan gevolgen van deze besmetting.

Veelvoorkomende symptomen zijn hoge koorts met koude rillingen, braken, hoesten en heftige hoofdpijn achter de ogen. Ook is er veel pijn in de spieren, botten en gewrichten. De muggen komen af op stilstaand water en dumplekken voor afval. Mensen die door armoede in slechte hygiënische omstandigheden leven en minder weerstand hebben door eenzijdige en weinig voeding zijn extra kwetsbaar voor besmetting.


Muggen met het dengue-virus komen af op stilstaand water.

Wat is er aan te doen?
Door klimaatverandering en verstedelijking groeit het aantal landen dat jaarlijks met besmetting te maken heeft. In 2019 waren er al uitbraken in Brazilië, Mexico, Nicaragua, Thailand en op de Filipijnen. Op dit moment zijn de ziekenhuizen in Honduras overvol met patiënten. Er zijn ook Compassion-sponsorkinderen en hun families besmet geraakt.

Partnerkerken in gebieden met verhoogd risico werken nauw samen met de lokale overheid en doen er alles aan om gezinnen te helpen om besmetting tegen te gaan. Naast het geven van voorlichting over hygiëne delen ze anti-muggenspray en muskietennetten uit. Ook zijn er 4.000 hygiënekits uitgedeeld om muggenbroedplaatsen zoals stilstaand water te ontsmetten.

In verband met de privacy van de kinderen kunnen we geen mededelingen doen over hun medische situatie naar hun individuele sponsor.Compassion-sponsorkinderen met bruine hesjes geven voorlichting aan mensen in de wijk.

Noodhulpfonds
Voor het verlenen van directe noodhulp in de vorm van voorlichting, hygiënekits en muskietennetten doen onze kerkpartners een beroep op ons. Wil je daaraan bijdragen? Geef dan een gift aan het Compassion fonds Noodhulp.