Met de buren uit de vijf andere woningen delen ze het toilet. Stromend water is er niet. Wel een put waar langs het open riool stroomt. De huisjes staan zo dicht op elkaar, de straten zijn zo nauw en er wonen zoveel mensen… Onze anderhalve meter maatschappij is niet weggelegd voor de bewoners van deze sloppenwijk in Arusha, de hoofdstad van Tanzania. Maria vertelt: “Als één van de buren ziek wordt, dan worden we allemaal ziek. Ik weet niet hoe ik dat moet voorkomen.”

Leven is een uitdaging

Onder normale omstandigheden is het leven van Maria al een uitdaging. “De meeste gezinnen uit ons project leven van minder dan € 2,60 per dag. Daar moet je dan als gezin van gemiddeld zes personen alles van betalen: eten, kleding, huur, de doktersrekening en ga zo maar door. Niet verwonderlijk dus dat kinderen uit deze gezinnen extra hulp nodig hebben om zich gezond te kunnen ontwikkelen,” vertelt Cyrus Nkilijiwa. Hij is directeur van het Compassion-project waar Samir (4), het zoontje van Maria, naartoe gaat. Het project is nu gesloten, maar de projectmedewerkers doen er alles aan om de kinderen en gezinnen door deze crisis heen te helpen. Cyrus: “Door de lockdown hebben mensen vrijwel geen werk meer, geen inkomen en dus geen eten. Ze zijn wanhopig.”

Zeep om te overleven

In het Compassion-project leerde Maria om zeep te maken. Met de verkoop daarvan verdiende Maria wat bij. “Ik heb van het project nu extra middelen gekregen om zeep te maken. Omdat we onze handen goed moeten wassen, vanwege het coronavirus, is daar nu meer behoefte aan. Ze hebben ook een vergunning geregeld, zodat ik ondanks de lockdown in de wijk zeep mag verkopen,” vertelt Maria. Wie had gedacht dat deze eenvoudige vaardigheid haar nu zo goed van pas zou komen?

Houd vol, je bent niet alleen

Maria’s man is zijn baan als dagloner verloren door de lockdown. Het geld dat Maria verdient met het verkopen van zeep is nu hun enige bron van inkomsten. Maria: “Ik verdien niet genoeg om deze crisis te overleven.” Het gezin heeft extra hulp nodig. Die steun krijgen ze van het Compassion-project. Een keer in de twee weken komt Cyrus langs. Niet alleen met extra middelen om zeep te maken, maar ook met een voedselpakket. Levensmiddelen die zeggen: houd vol, je bent niet alleen!