In actie

Direct na de ramp komen de samenwerkende hulporganisaties via Giro555 in actie: 111 miljoen euro is de opbrengst. Ook het christelijk noodhulpcluster laat van zich horen. Woord en Daad, ZOA, Dorcas, Red een Kind en Tear komen opnieuw samen in actie. Grote vraag: En wat doet Compassion?

Direct hulp

Compassion is geen noodhulporganisatie. Toch biedt Compassion vaak als eerste hulp aan de slachtoffers van een ramp. Hoe kan dat? De landen waar wij werken worden regelmatig getroffen door een natuurramp. Denk aan: aardbevingen, droogte, overstromingen en uitbraak van ziekten. Een Compassion-project maakt onderdeel uit van een lokale kerk. Via deze lokale kerk kan Compassion in geval van nood bijzonder snel schakelen. Vaak sneller dan andere hulporganisaties die nog niet vertegenwoordigd zijn in een getroffen gebied.

Compassion in Haïti

Zo kregen de slachtoffers van de aardbeving in Haïti schoon drinkwater en voedsel van Compassion. Er werden waterfilters en tenten uitgedeeld. Kinderen en ouders ontvingen medische en psychische hulp. Sanitair werd geleverd en de wederopbouw van huizen, ziekenhuizen en scholen werd gestart. Dit alles was mogelijk met de financiële hulp van Compassion, liever gezegd: hulp van duizenden sponsors en giftgevers.

Fonds noodhulp

Compassion heeft een speciaal fonds waaruit noodhulp geboden kan worden. Dit fonds wordt ingezet voor grote en kleine rampen: het leed dat het journaal en NU.nl niet haalt, maar wel diepe impact heeft op het leven van een sponsorkind en zijn of haar familie.

Op het project

Naast directe noodhulp leren sponsorkinderen hoe te handelen bij een aardbeving of overstroming. In delen van Afrika richten we ons meer op de landbouw: kinderen leren hoe ze hun eigen voedsel kunnen produceren en hun gezinnen ontvangen zaden die toch opbrengst geven in tijd van droogte. 

Compassion is lokaal aanwezig. Ook als er een ramp plaatsvindt. Juist dan wordt de kracht van de kerk zichtbaar en deze kerk zegt en laat zien: ‘God is erbij, Hij laat je niet alleen. Hij zal er zijn.’